Industriële productie in Duitsland flink gedaald in april 2019

De industrie in Duitsland heeft in de maand april een behoorlijke daling doorgemaakt ten opzichte van de maand maart van 2019. Statistiekbureau Destatis heeft vrijdag 7 juni 2019 de gegevens over de productie van de Duitse industrie bekend gemaakt. Niet alleen Duitsland heeft te maken met een daling in de productie van de industrie. Ook Nederland heeft een krimp op dit gebied doorgemaakt. De Duitse industriële productie daalde op maandbasis met 1,9 procent. Dit is volgens Destatis de grootste daling sinds 2015.

Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar is de industriële productie ook gedaald met 1,8 procent. De daling is een teleurstelling voor de Duitse industrie want in de maand maart steeg de productie van de Duitse industrie nog met een half procent. In een analyse gaf de hoofdeconoom bij ING Germany Carsten Brzeski aan dat de cijfers van de industriële productie van Duitsland een “verschrikkelijk begin” zijn van het tweede kwartaal. Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag liggen aan deze slechte cijfers. Er zijn bijvoorbeeld handelsproblemen zowel nationaal als internationaal. Deze handelsproblemen zijn onder andere aan de orde in de automotive maar ook in de chemische industrie. De afgelopen maanden kreeg de Duitse autosector te maken met verschillende technische aanpassingen die doorgevoerd moesten worden in voertuigen om deze aan de nieuwe uitstooteisen te laten voldoen.

Volgens Brzeski zouden deze technische aanpassingen en bijbehorende kosten echter maar eenmalig zijn. Dat betekent dat er de komende tijd meer positieve cijfers geschreven kunnen worden over de industrie in Duitsland. Toch is ook deze zienswijze voorbarig. Er zijn namelijk nog steeds onzekerheden op de wereldmarkt. Met name de handelsbetrekkingen tussen Amerika en Europa kunnen voor problemen zorgen. Als Amerika de importheffingen op Europese auto’s gaat verhogen dan heeft dat een direct effect op de Duitse auto-industrie. Daarnaast zijn ook de effecten van de Brexit onduidelijk voor de Europese industrie.