IEA: oliemarkt gaat zich in tweede helft 2016 herstellen?

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de oliemarkt in 2016 beter in balans komen. Er zal meer evenwicht ontstaan tussen de vraag en het aanbod van olie op de markt. De IEA geeft aan dat dit voor een deel te maken heeft met de lagere schalieolieproductie in de Verenigde Staten. Deze informatie heeft de IEA donderdag 14 april 2016 in een maandrapport gepubliceerd. Hoewel de vraag zal toenemen neemt het tempo van de toename van de vraag niet zo snel toe als in 2015 het geval was.

De oliemarkt gaat daardoor niet snel herstellen. Dit heeft voornamelijk te maken met de vertraagde economische groei in China. Ook in Europa en de Verenigde Staten groeien de economieën niet zo snel als men had gehoopt. Daardoor blijft de vraag naar olie ook achter. Deze ontwikkeling was vooral goed zichtbaar in het eerste kwartaal van 2015 maakte het IEA bekend in haar rapport.

Vraag en aanbod op de oliemarkt
Hoewel de vraag naar olie niet sterk stijgt neemt ook het aanbod van olie niet zo sterk toe in de komende maanden volgens het IEA. De afname van de olieproductie is vooral merkbaar bij de Verenigde Staten en andere landen buiten het oliekartel OPEC die minder olie gaan produceren de komende tijd. Daarnaast is ook het aanbod van OPEC-olie de afgelopen maanden iets afgenomen. De olieproductie van OPEC-landen onderling verschilt overigens sterk. Iran en Irak produceren steeds meer olie terwijl andere OPEC-leden juist minder olie produceren.

Wordt de olieproductie verlaagd?
Zondag is een overleg gepland tussen een aantal belangrijke oliestaten. Dit overleg zal volgens de IEA weinig effect hebben op de hoogte van de olieprijs en het aanbod van olie op de oliemarkt. De olieprijs kan eigenlijk alleen omhoog gaan als de olieproductie wordt verlaagd en het aanbod afneemt. Tijdens het overleg op aanstaande zondag kan men een maximaal plafond afspreken voor de olieproductie. Deze zogenoemde bevriezing van de olieproductie is volgens de IEA het hoogst haalbare wat men uit dit overleg kan bereiken.

De kans dat het tot een dergelijk besluit komt is niet heel groot. Als de overeenkomst tot bevriezing van de olieproductie wordt gesloten is het voor het eerst in vijftien jaar dat landen binnen én buiten OPEC samen een overeenkomst sluiten over de olieproductie. De twee belangrijkste olie-exporteurs van de wereld nemen ook deel aan het overleg. Dit zijn OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland. Het feit dat dit overleg plaatsvind heeft aan het begin van deze week gezorgd voor een stijging van de olieprijzen. Donderdag 14 april 2016 daalde de olieprijs van zowel Amerikaanse als Europese ruwe olie met 0,5 procent. Een vat Amerikaanse olie kwam daardoor op 41,55 dollar en een vat Europese olie op 43,96 dollar per vat van 159 liter.

Reactie van Technisch Werken
De olieproductie wordt vooral door Irak en Iran opgevoerd. Deze landen willen een grotere bijdrage leveren aan de olieproductie in de wereld nu de sancties zijn weggevallen. Saudi-Arabië en Rusland willen de olieproductie liever verlagen of bevriezen zodat de olieprijs weer omhoog kan gaan omdat er meer balans ontstaat tussen de vraag en het aanbod van olie. De OPEC wil echter marktaandeel houden. Er wordt dus waarschijnlijk alleen een maximale productie gehanteerd wanneer alle grote olieproducerende landen daarmee akkoord zijn.