Technisch Werken

Hypotheekaanvragen onder starters eerste half jaar van 2019 gedaald

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft bekend gemaakt dat het aantal hypotheekaanvragen dat door starters is gedaan op de woningmarkt is gedaald. In het eerste half jaar daalde het aantal hypotheekaanvragen onder deze groep nog verder. Dit is een tendens in de afgelopen jaren. Zo kwam in 2015 nog 47 procent van de hypotheekaanvragen van starters. In de eerste helft van 2019 was dat nog 31 procent.

De gemiddelde woningwaarde waar een starter een hypotheek voor moet afsluiten is ook met 3 procent gestegen. Daardoor moesten starters gemiddeld 9.000 euro meer betaalden voor een woning ten opzichte van dezelfde periode in 2018. De gemiddelde prijs steeg van 279.648 in het tweede kwartaal vorig jaar naar 288.597 euro in 2019. Voor veel starters die zich oriënteren op de woningmarkt zijn de huidige koopwoningen veel te duur.

Dat zorgt er voor dat er minder koopwoningen worden verkocht onder starters. Dit heeft een kettingreactie op de woningmarkt veroorzaakt. Zonder nieuwe kopende starters op de woningmarkt is er ook geen doorstroom. Doorstromers moeten namelijk eerst hun woning hebben verkocht voordat ze echt goed kunnen doorstromen op de woningmarkt. Doordat er geen woningen worden verkocht aan starters blijven ook de duurdere woningen die normaal gesproken aan doorstromers worden verkocht langer te koop staan. Dat heeft een duidelijk effect op de woningmarkt en op de hoogte van de gemiddelde hypotheek want dit gemiddelde hypotheekbedrag voor alle groepen samen bleef met 244.024 euro ongeveer hetzelfde.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!