Huizenbezitters nemen meer risico op woningmarkt in 2016

Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft aan dat er in sommige Nederlandse steden meer risico’s worden genomen door huizenbezitters die een nieuwe woning willen kopen. Vooral in Amsterdam en Utrecht zijn steeds meer huizenbezitters bereid om een nieuwe woning aan te schaffen terwijl ze hun huidige woning nog niet hebben verkocht. De VEH geeft twee oorzaken voor deze ontwikkelingen:

  • Het aanbod van woningen op de huizenmarkt is beperkt.
  • Het zelfvertrouwen over de verkoopbaarheid van de eigen woningen neemt toe.

Het VEH geeft aan dat mensen op de woningmarkt in gewilde steden willen voorkomen dat ze niet tijdig een geschikte nieuwe woning vinden. Als ze namelijk niet tijdig een nieuwe woning kunnen kopen en betrekken zullen ze eerst een periode een woning moeten huren en dat is voor veel mensen niet haalbaar of niet praktisch. Daarom kopen zie liever eerst een nieuwe woning die aan hun wensen voldoet ondanks het feit dat ze hun huidige woning nog niet hebben verkocht.

Financieel advies
De VEH vindt het belangrijk dat huizenbezitters, die overwegen om een nieuwe woning aan te schaffen, eerst advies gaan inwinnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Dat is volgens de VEH verstandig omdat het mogelijk is dat hun huidige woning toch minder gaat opleveren dan men van te voren had gehoopt. Bovendien worden zogenoemde overbruggingsleningen tegenwoordig minder snel verstrekt door banken en andere financiers.

Voor de economische crisis
Tot het uitbreken van de economische crisis in 2008 hadden veel woningbezitters dezelfde handelswijze als nu bij de genoemde grote steden gebeurd. Toen ging men vaak ook eerst een nieuwe woning kopen en pas later hun eigen huis verkopen. Dat ging geruime tijd goed maar op een gegeven moment bleven veel woningeigenaren met twee woningen zitten. Omdat ze het oude huis niet hadden verkocht moesten mensen twee woningen financieren.

Sommige huizenkopers waren zo wanhopig dat ze dan beide huizen in de verkoop zetten in de hoop dat ze in ieder geval één woning zouden kunnen verkopen. Verschillende woningverkopers hielden financiële problemen aan deze situatie over omdat ze één van de woningen tegen een lagere prijs moesten verkopen dan de prijs waar ze de woning zelf voor hebben gekocht. Door deze problemen op de woningmarkt veranderde de mentaliteit en gingen de meeste mensen eerst hun woning verkopen alvorens ze een nieuwe woning kochten op de woningmarkt. VEH geeft aan dat het een voordeel is dat de financiële risico’s beperkt zijn voor kopers zodat deze weten wat ze kunnen besteden aan een nieuwe woning omdat ze hun huis al hebben verkocht.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt zal niet snel weer overal in Nederland hetzelfde zijn als voor de crisis. Het valt wel op dat in sommige steden zoals Amsterdam dit niveau al weer is bereikt. Daar is de woningverkoop al geruime tijd explosief gestegen. Men moet er echter voor waken dat mensen hun financiële positie gaan overschatten en onverantwoorde risico’s gaan nemen. Juist door onverantwoorde hypotheken en veel te hoge leningen op woningen ten opzichte van de waarde zijn veel mensen in de problemen gekomen. Van die fouten in het verleden moet men lering trekken voor de toekomst.