Hoeveel energie werd er in 2014 in Nederland opgewekt met zonnepanelen?

Zonne-energie is in Nederland erg in trek. Doormiddel van subsidies en andere tegemoetkomingen is het voor veel Nederlandse bedrijven en particulieren de afgelopen jaren aantrekkelijk geworden om zonnepanelen te plaatsen. Het is echter onduidelijk hoeveel zonnepanelen er in Nederland zijn  volgens onafhankelijk onderzoeker Peter Segaar. Volgens deze onderzoeker geven veel bedrijven en particulieren wel door dat ze zonnepanelen hebben maar worden daarbij regelmatig de verkeerde gegevens ingevuld. Doordat men niet precies weet hoeveel zonnepanelen in Nederland gebruikt worden is het ook onduidelijk hoeveel zonne-energie in Nederland wordt opgewekt.

Onderzoek naar zonnepanelen
De netbeheerders brachten aan het begin van februari 2015 gegevens naar buiten over het elektrische vermogen dat doormiddel van zonnepanelen wordt opgewekt in Nederland. Volgens de netbeheerders is er sprake van een toename van 50 procent. Dit klinkt hoopgevend maar onderzoeker Segaar is verbaast over dit percentage. Hij geeft aan dat er onder andere zonnepanelen zijn geregistreerd op locaties waar het niet mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen. Hij noemde een voorbeeld van twee nieuwbouwwijken in Almelo waar totaal 135 huizen zijn gebouw en daarnaast een weiland en een zwembad in de buurt liggen. Hier zou volgens de netbeheerders vijf megawatt zonne-energie wordt opgewekt. Dat kan volgens onderzoeker Segaar nooit kloppen.

Reactie van Technisch Werken
Zonne-energie is populair in Nederland maar het rendement van zonnepanelen moet niet overdreven worden. Men moet ondanks de positieve verwachtingen proberen zo objectief mogelijk te kijken naar de technieken die worden gebruikt om energie op te wekken uit zonlicht en wind. Uiteraard dienen in verslagen en rapportages feiten te worden genoemd. Zonder feitelijke informatie kan men geen duidelijke koers uitstippelen voor bepaalde energiebronnen in de toekomst. Men zal in Nederland de focus op duurzame energie moeten blijven houden en daarbij voortdurend op zoek moeten gaan naar nieuwe innovaties die nog meer rendement halen uit de energie die de natuur biedt.