Het maximale hypotheekbedrag moet omlaag in 2018

In Nederland kan men verhoudingsgewijs veel lenen voor de aanschaf van een woning. Daardoor hebben Nederlandse woningbezitters in verhouding tot woningbezitters in andere landen een hoge hypotheek. Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft een adviesrapport uitgebracht waarin is aangegeven dat het  maximale bedrag dat mensen moeten kunnen lenen voor de aanschaf van een huis naar beneden moet. In 2015 kunnen woningkopers nog 103 procent van de totale koopsom van de woning lenen. In 2018 moet dit bedrag worden verlaagd naar maximaal 100 procent.

Het Financieel Stabiliteitscomité wil graag dat het kabinet nog strenger wordt. Als het aan deze instantie zou liggen dan zou de hypotheeklimiet ieder jaar moeten worden verlaagd totdat het maximale hypotheekbedrag op 90 procent zou komen te liggen. Deze aanbeveling sluit aan bij de aanbevelingen die eerder zijn benoemd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Daling in de vraag naar woningen
Het verlagen van de financiële lasten van Nederlanders is een goed streven maar het verlagen van het maximale hypotheekbedrag zorgt ook voor onrust. Het Centraal Planbureau (CPB)is hier niet direct een groot voorstander van. De verlaging van de hypotheeklimiet kan er voor zorgen dat er minder doorstroom op de woningmarkt plaatsvind omdat minder mensen een woning kunnen kopen die bij hun gezinssituatie past. Een daling in de vraag naar woningen zorgt er voor dat de woningprijzen zullen verlagen. Dit is niet goed voor de huizenbranche en de bouwsector.

Reactie van Technisch Werken
Het afsluiten van een hoge hypotheek was voor de economische crisis de normaalste zaak in Nederland. Kosten koper werden door veel mensen standaard meegefinancierd met een hoge hypotheek. Toen dacht men dat er geen einde zou komen aan de stijging in de huizenprijzen. De economische crisis bracht verandering in die denktrant. De huizenprijzen zijn gezakt en het afsluiten van te hoge hypotheken wordt aan banden gelegd. Mensen die een woning willen kopen zullen zelf daarvoor ook eigen geld moeten inbrengen. Dit is heel logisch maar voor veel mensen komt dit als een verassing.

De nieuwe werkwijze rondom het verstrekken van hypotheken zorgt er voor dat Nederland economisch gezonder gaat worden. Dit heeft inderdaad effect op de woningmarkt en dat is jammer. Toch denk ik dat de overheid dit effect voor een deel voor lief neemt. Als men de woningmarkt en de financiële sector wil veranderen dan zal dat ook nadelige effecten met zich meebrengen. Dat is niet anders.