Technisch Werken

Helft scholieren had een bijbaan in 2018

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van de scholieren in het voortgezet onderwijs in 2018 een bijbaan. Dit bericht heeft het CBS maandag 25 februari 2019 bekend gemaakt. Volgens het statistiekbureau was het aantal scholieren met een bijbaan vijf jaar geleden nog 42 procent. Het afgelopen jaar hadden ruim 236.000 scholieren van vijftien tot twintig jaar betaald werk.

Het statistiekbureau had uitgerekend dat met name havo-leerlingen veel bijbaantjes hebben naast hun school. Ongeveer 54 procent van de havo-leerlingen zou een bijbaantje hebben gehad in het afgelopen jaar. Ook leerlingen van het vwo hebben in verhouding tot andere leerlingen veel bijbaantjes. Van de leerlingen die op het vwo zitten had in 2018 ongeveer 49 procent een baan. Van de vmbo’ers had 47 procent een baan. Ook komt uit het onderzoek van het CBS naar voren dat meisjes vaker dan jongens een bijbaan hebben.

Gemiddeld verdienen leerlingen op de havo op jaarbasis rond de 1.800 euro. De meeste leerlingen die een bijbaantje hebben werken als vakkenvuller in winkels. Zowel jongens als meisjes hebben deze bijbaan het meeste. Daarnaast zijn werkzaamheden zoals verkoper of kassamedewerker vooral bij meisjes populair. Jongens hebben vaker een baantje als krantenbezorger en keukenhulp.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!