Groei van Chinese economie zwakt af in 2014

China wordt de laatste jaren gezien als één van de belangrijkste opkomende economieën ter wereld. Op dit moment is China de tweede economie op de wereld. Desondanks neemt de groei van de Chinese economie af. In de eerste maanden van 2014 was de groei van de economie het langzaamste van de afgelopen anderhalf jaar. Economische groei wordt over het algemeen beoordeeld aan de hand van periodes die met elkaar worden vergeleken. Als men de groei van de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2014 bijvoorbeeld vergelijkt met de groei van het eerste kwartaal in 2013 dan is er duidelijk een daling te zien. Het eerste kwartaal van 2014 was de groei van de Chinese economie slechtst 7,4 procent ten opzichte van de groei die gemeten werd in het eerste kwartaal van 2013.

Oorzaken daling Chinese economie
De Chinese economie maakt in het laatste kwartaal van 2013 nog een groei van 7,7 procent. De tragere groei van de Chinese economie heeft te maken met verschillende factoren. Als één van de belangrijkste factoren worden de maatregelen genoemd die door de Chinese overheid zijn ingevoerd. Een voorbeeld van de Chinese maatregelen is het beperken van de kredietverlening. Deze maatregel moet er voor zorgen dat de vastgoedmarkt niet ‘oververhit’ raakt. Het beperken van de kredietverlening zorgt er echter wel voor dat er minder wordt gebouwd in China. Daarnaast zorgt de Chinese overheid er ook voor dat de milieuvervuiling wordt beperkt. De maatregelen die hiervoor nodig zijn kunnen er voor zorgen dat de economische groei langzamer wordt.

Reactie van Technisch Werken
Aan de explosieve groei van de Chinese economie moet ooit een einde komen. Op een gegeven moment is de spreekwoordelijke ‘rek’ uit de economie. In grote delen van China zijn nieuwe huizen en woontorens gebouwd door projectontwikkelaars. Er blijkt in de praktijk echter niet overal evenveel vraag naar nieuwe woningen te zijn in China. Hierdoor blijven veel gebouwen leeg staan. Dit is ook het geval bij utiliteitsprojecten voor kantoren en andere bedrijfspanden. Door de verwachte groei heeft China veel gebouwen alvast voor de toekomst gebouwd.

China heeft echter een bevolkingspopulatie die in zeer sterke mate vergrijsd. De explosieve bevolkingsgroei wordt tegengegaan door de ‘eenkindspolitiek’ van China. Hierdoor zijn Chinese ouders verplicht om niet meer dan één kind in hun gezin te hebben. Dit zorgt er echter voor dat de bevolkingspopulatie afneemt. De ouders raken op een gegeven moment te oud om nog effectief en snel arbeid te verrichten. De kinderen moeten dan het werk overnemen. De enorme vergrijzing zorgt er echter voor dat de kinderen vaak ook voor hun ouders moeten zorgen. Één kind moet hierdoor voor twee ouders zorgen. Wanneer het kind trouwt moeten beide kinderen voor vier ouders zorgen. Dit is financieel bijna niet haalbaar.

Daarnaast zijn de kinderen van veel Chinese ouders behoorlijk verwend. Ze zijn opgeroeid als enig kind en de ouders hebben al hun liefde, aandacht en vaak ook veel geld geïnvesteerd in hun kind. Hierdoor zijn veel kinderen gemakzuchtig geworden en vaak niet voorbereid op de enorme hoeveelheid werk die ze moeten verrichten om zichzelf en twee ouders te onderhouden.

De toekomst van de Chinese economie is door deze ontwikkelingen niet bepaald gunstig. Het land heeft nog verschillende problemen die spoedig opgelost moeten worden anders raakt het land ernstig in de problemen.