Google experimenteert met internetballon in 2016

In 2016 heeft Google een experiment uitgevoerd met een speciale internetballon 98 dagen. Hierbij maakte het bedrijf gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze kunstmatige intelligentie werd in de ballon gemonteerd en diende als de bestuurder cq piloot van het vliegende object. Google maakte de resultaten van het experiment bekend aan Wired.

Project Loon
De internetballon werd door Google ontwikkeld als een onderdeel van Project Loon. Dit is een project waarmee Google internet wil aanbieden op locaties in de wereld waar men geen glasvezelnetwerken of gangbare draadloze internetverbindingen kan aanbrengen. De internetballon moet er voor zorgen dat men ook in moeilijk bereikbare gebieden kan internetten. De ballon moet lang in de lucht blijven om een goede constante internetverbinding mogelijk te maken.

Luchtballon
De internetballon van Google beweegt net als een gewone luchtballon en kan alleen van boven naar benden en weer terug verplaatst worden in de lucht. De computer kan de ballon dus niet van links naar rechts laten sturen. Sal Candido was een begeleider van het project. Volgens hem is een internetballon efficiënter dan mensen in een luchtballon. Door een speciaal algoritme wordt duidelijk of een ballon lager of juist hoger in de lucht moet gaan vliegen. Daarbij worden verschillende gegevens verwerkt zoals tijd, locatie en de windsnelheid.