GasTerra: aardgas blijft nodig vanaf 2019 in Nederland

De komende jaren blijft aardgas nodig voor Nederland. Dat geeft Annie Krist aan van GasTerra. In het klimaatdebat lijkt het net of Nederland zonder aardgas kan maar de praktijk is anders. Aardgas in nog steeds noodzakelijk voor een groot deel van de Nederlandse energiebehoefte. Op dit moment voorziet aardgas in veertig procent van de Nederlandse energiebehoefte. Volgens de topvrouw zal deze behoefte aan aardgas de komende jaren alleen maar verder gaat toenemen. GasTerra werd in 2005 afgesplitst van de GasUnie en houdt zich bezig met de verkoop van het aardgas van de NAM.

Daarnaast doet GasTerra ook zaken met het buitenland. De helft van GasTerra is eigendom van de staat en voor de andere helft is het bedrijf in handen van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil. Volgens Krist zal Nederland de komende jaren nog vele miljarden kubieke meters aardgas moeten gaan produceren en importeren om de energievoorziening veilig te stellen. Er zijn ook technische ontwikkelingen in gang gezet waarmee aardgas in de toekomst vervangen zou moeten worden.

Waterstof waterstofketel
Aardgas is een fossiele brandstof en het verstoken daarvan zorgt voor een hoge CO2 emissie. Er wordt gezocht naar vervangende energiedragers zoals waterstof. Daarvoor moeten woningen echter een andere cv-ketel ingebouwd krijgen. In plaats van de gebruikelijke aardgasgestookte cv-ketel moet er een waterstofketel in woningen en utiliteit worden geplaatst. Door de aardgasleidingen zou waterstof naar de waterstofketels moeten worden getransporteerd. In de waterstofketel wordt het waterstof verbrand om het cv-leidingwater te verwarmen. Dat principe werd het zelfde als een aardgasketel. Alleen is waterstof een ander gas waardoor de verbrandingssnelheid anders is.

Energietransitie
De waterstof ketel is slechts één oplossing in de energietransitie naar andere brandstoffen. Er zijn ook andere systemen die verder ontwikkeld moeten worden zoals vergistingsinstallaties, warmte- en koudeopslag, warmtenetten en warmtepompen. Veel vervangers van aardgas zijn momenteel te duur of leveren weinig stabiel rendement op. Gelukkig is men in Nederland doordrongen van het belang van de energietransitie. Daarom zijn verschillende engineers bezig met het onderzoeken van passende oplossingen. Research en development is belangrijk op dit gebied.