Technisch Werken

Gaat de depositorente verder omlaag op donderdag 12 september 2019?

De Europese Centrale Bank heeft vandaag een overleg in Frankfurt waarin nieuwe maatregelen zullen worden besproken. Een onderwerp wat hierbij onder andere aan de orde komt is de depositorente. Deze depositorente is de rente die gewone banken ontvangen als ze hun geld stallen bij de centrale bank van Europa oftewel de ECB. Over het algemeen ontvangen banken dus geld als ze hun geld zelf onderbrengen bij de ECB. De rente die over dit geld wordt betaald door de ECB wordt depositorente genoemd.

De afgelopen jaren is de depositorente echter negatief. Een negatieve depositorente betekent dat banken juist geld moeten betalen als ze geld onderbrengen bij de ECB. Dat lijkt de omgekeerde wereld maar het is wel de werkelijkheid. Op dit moment is de depositorente -0,4 procent. Verwacht wordt dat deze depositorente na donderdag 12 september 2019 nog verder zal dalen. Daardoor zou de depositorente van de ECB uit kunnen komen op een -0,5 procent of zelfs een -0,6 procent. Als dat daadwerkelijk gebeurd zal de hypotheekrente waarschijnlijk verder dalen en zullen de spaarrentes in Nederland mogelijk naar nu procent gaan of zelfs daar onder. Dat kan betekenen dat mensen geld moeten betalen als ze hun spaargeld bij een bank hebben uitstaan.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!