Flexwerker zijn minder tevreden over hun werk dan vaste krachten?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek gedaan naar de tevredenheid van werknemers over hun loon en andere arbeidsvoorwaarden in 2014. Woensdag 11 februari 2015 werden de resultaten van het onderzoek in een rapport gepubliceerd. Dit rapport van het SCP draagt de naam Aanbod van arbeid 2014. Een belangrijke conclusie uit dit rapport is dat flexwerkers minder tevreden zijn over hun leven en werk dan werknemers met een vast contract. De enige uitzondering hierop zijn de zelfstandigen zonder personeel, dit zijn de zogenoemde zzp’ers.

Waar zijn flexwerkers ontevreden over?
Flexwerkers zijn in verhouding tot vast personeel over een aantal zaken ontevreden. Deze flexibele arbeidskrachten zijn bijvoorbeeld ontevreden over het loon dat ze voor hun werk ontvangen. Verder zijn deze krachten ontevreden over het aanbod van scholingsmogelijkheden. Ook vinden flexwerkers dat ze weinig doorgroeimogelijkheden hebben bij de organisaties waar ze werken. Deze doorgroeimogelijkheden zijn in hun ogen minder dan de mogelijkheden die werknemers met een vast contract hebben om door te groeien. Volgens het planbureau zijn flexwerkers met uitzicht op een vast contract wel meer tevreden over hun scholingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden.

ZZP’ers vormen een uitzondering
Zelfstandigen zonder personeel zijn een uitzondering. Deze groep is aanzienlijk meer tevreden over hun werk. De meeste zzp’ers hebben zelf besloten om zelfstandige te worden en zien het werk als zelfstandige als positief. De vrijheid van het werk als zzp’er wordt gewaardeerd evenals de aard van het werk en de werktijden. Zzp’ers kiezen hun eigen opdrachten en opdrachtgevers waardoor ze invloed op hun werk en de daarbij behorende aspecten kunnen uitoefenen.

Arbeidsomstandigheden
Uit het onderzoek van het SCP blijft dat de arbeidsomstandigheden van flexwerkers op sommige punten slechter scoren dan de arbeidsomstandigheden van vaste krachten. Ondanks dat wordt veel psychisch en fysiek zwaar werk nog altijd door de vaste krachten van een bedrijf gedaan.

Reactie van Technisch Werken
Flexwerk is regelmatig negatief in het nieuws en dat is jammer. Het lijkt er op dat veel onderzoeksbureaus een negatief beeld over de flexmarkt bevestigd willen hebben doormiddel van onderzoeken. Ondanks de negatieve beeldvorming is er in Nederland sprake van een toenemend aantal flexwerkers. Vooral jongeren vinden hun eerste baan vaak via een uitzendbureau. Dit komt omdat uitzendbureaus een groot netwerk van bedrijven kennen zodat ze jongeren kunnen adviseren over welk bedrijf en welke werkzaamheden bij hun cv zouden kunnen passen. Jongeren worden door uitzendbureaus over het algemeen goed ondersteund.

Flexwerk is vooral interessant voor mensen die zich oriënteren op hun loopbaan en nog niet precies weten welke richting ze op willen gaan op het gebied van werk en werkgevers. Door bij verschillende bedrijven te werken en verschillende werkzaamheden uit te voeren kan men ervaren welk werk en welke bedrijfscultuur het beste bij men past.