Flexwerk in techniek belangrijk in 2016

In 2015 werd weer aangetoond hoe belangrijk flexwerk is voor de Nederlandse economie.  Ondanks de maatregelen van de overheid om flexwerk te ontmoedigen werden in 2015 weer volop technische uitzendkrachten ingeleend door bedrijven. Met name in de bouw nam de vraag naar tijdelijk personeel toe. Hierbij kan gedacht worden aan timmermannen, metselaars en stukadoors maar ook aan elektromonteurs en installatiemonteurs. Uitzendbureaus die uitzendkrachten bemiddelen in deze technische segmenten hadden het druk in 2015. Met name het aantal uitzenduren en de omzet nam toe. De winstmarges bleven achter.

Verwachtingen voor technische uitzendbureaus

In 2016 zullen veel bouwbedrijven nog voldoende opdrachten hebben. Dit komt omdat er aan het begin van 2015 veel bouwaanvragen zijn gedaan. Dit heeft altijd een effect over een jaar of twee. Dat komt omdat vanaf de bouwaanvraag tot de daadwerkelijke afbouw gemiddeld ruim een jaar nodig is. Bouwbedrijven kunnen daardoor nog profiteren en uitzendbureaus die bouwpersoneel bemiddelen ook. Omdat de horizon na een jaar of twee onduidelijk is voor verschillende bouwbedrijven worden in eerste instantie geen rechtstreekse contracten verstrekt. Ook dat werkt in het voordeel voor technische uitzendbureaus. Zij zullen niet snel de vraag van inleners krijgen of flexkrachten overgenomen mogen worden. De bedrijven hebben namelijk baad bij een zogenoemde flexibele schil in hun personeelsbestand.

Nadruk op nieuwbouwwoningen

Na de ruwbouwfase komt de installateur om de gebouwen te voorzien van elektriciteit en leidingen voor gas en water. Deze branche zal het ook in 2016 naar verwachting goed doen. Omdat met name de nieuwbouw van woningen enorm in de lift zit is hier voor installateurs veel geld te verdienen.  Tijdelijk installatiepersoneel kan een installatiebedrijf ondersteunen om de piek in de woningbouw op te vangen. In de utiliteitsbouw zal naar verwachting weinig gebeuren. Verschillende opdrachtgevers hebben utiliteitprojecten gestart in de crisis omdat men toen scherp kon onderhandelen met bouwbedrijven. Nu kunnen deze bouwbedrijven in de woningbouw vaak meer geld verdienen dan de utiliteitsbouw.  Dan kiezen veel bouwbedrijven toch voor geld verdienen in plaats van de continuïteit van grote projecten tegen lage winstmarges.

Druk op de planning van uitzendbureaus

De industrie en de werktuigbouwkunde zijn nog niet goed uit de economische crisis omhoog geklommen.  In de staalconstructie is het eveens moeizaam. De staalprijzen liggen wereldwijd laag. Dit toont aan dat er weinig vraag naar metaalproducten is. Veel metaalbedrijven in de metaalbranche van Nederland kunnen hun eigen personeel goed aan het werk houden. Voor extra tijdelijk personeel is eerst geen ruimte. Dit merken uitzendkrachten in de metaaltechniek ook. Ze worden voor veel kortere klussen ingezet dan men gewend was. De markt in de wtb is grillig. Daarom zijn uitzendkrachten in een flexibele schil een nuttig middel om piekproductie op te vsngen in drukke tijden.  Als het weer rustig wordt zullen deze flexwerkers vaak het inlenende metaalbedrijf moeten verlaten. Voor uitzendbureaus komt er daardoor meer druk op het doorplannen van technisch personeel.