Faillissementsfraude wordt harder aangepakt vanaf juli 2016

Afgelopen dinsdag 5 april 2016 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met twee wetsvoorstellen waarmee het frauderen bij faillissementen harder moet worden aangepakt. Tot heden is het vaak mogelijk dat een persoon die gefraudeerd heeft met een faillissement gewoon weer een bedrijf op start met de kans dat de malafide praktijken weer worden herhaald. Dit moet worden voorkomen volgens de Eerste en de Tweede Kamer. De twee wetsvoorstellen moeten er voor zorgen dat bestuurders die de fout in zijn gegaan niet snel weer een nieuwe bestuursfunctie kunnen uitvoeren.

Geen bestuursfunctie meer
De wet zorgt er voor dat een bestuurder die veroordeeld is vanwege faillissementsfraude vijf jaar na de veroordeling geen commissariaat of bestuursfunctie meer mag bekleden. De wet gaat vermoedelijk 1 juli 2016 in. Verder wordt het strafbaar gemaakt als de bedrijfsadministratie niet meer achterhaald kan worden. Verschillende oplichters houden er bewust een slordige administratie op na om er zo voor te zorgen dat er weinig bewijslast is om hen te veroordelen. Dit moet worden voorkomen. De overheid moet onderzoek kunnen doen naar de administratie en daarom is een aparte strafbaarstelling ingevoerd voor overtreding van de administratieplicht.

Reactie van Technisch Werken
Fraude bij faillissementen komt nogal eens voor in Nederland. Als je het nieuws volgt of consumentenprogramma’s bekijkt op televisie dan zie je regelmatig dat consumenten en andere bedrijven worden opgelicht bij fraude met betrekking tot faillissementen. De mensen of bedrijven die geld hebben geleend aan het bedrijf dat failliet is gegaan kunnen vaak moeilijk een deel van hun geld terug krijgen. Daardoor komen die mensen en bedrijven vaak ook in moeilijkheden. Het is daarom goed dat faillissementsfraude keihard wordt aangepakt.