Technisch Werken

Exxon Mobil behaald nederlaag in rechtszaak over misleiding klimaatverandering in 2019

Het olie- en gasconcern Exxon Mobil had een rechtszaak aangespannen waarin het Amerikaanse bedrijf probeerde te voorkomen dat de openbaar aanklager van de staat Massachusetts bepaalde documenten in kan zien. Het gaat hierbij om documenten die te maken zouden hebben over misleiding met betrekking tot klimaatverandering. De openbare aanklager van de Amerikaanse staat wilde bepaalde documenten inzien voor een onderzoek naar deze misleiding. Er zijn tegen Exxon een aantal strafrechtelijke onderzoeken ingesteld. Een aantal autoriteiten denken dat het bedrijf een geruime tijd heeft verzwegen dat het verbranden van fossiele brandstoffen zorgt voor een hogere CO2 emissie en daardoor ook bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

De rechters hebben besloten dat er geen bezwaren zijn tegen de inbeslagname van documenten van de oliereus. Er wordt vermoed dat de top van Exxon niet bereid zou zijn om kennis te delen terwijl onderzoekers van de gas- en oliereus wel intern hadden aangegeven wat de effecten zijn van de olie- en gasindustrie op het klimaat. Het effect van deze bewuste keuze om de informatie niet te delen rijkt ver. Ook beleggers zouden namelijk zijn misleid met betrekking tot de impact van klimaatverandering op de bedrijfsresultaten. Niet alleen de staat Massachusetts heeft Exxon Mobil op het spreekwoordelijke matje geroepen. Ook justitie in New York heeft het concern in het vizier.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!