Technisch Werken

Europese importheffing op Chinese zonnepanelen wordt lager vanaf 2017

De Europese Commissie is van plan om de heffingen op de import van Chinese zonnepanelen geleidelijk aan af te bouwen. In 2013 werd de importheffing ingevoerd om te voorkomen dat goedkope Chinese zonnepanelen de Europese markt zouden overspoelen. Europese producenten van zonnepanelen zouden daardoor moeilijk hun producten kunnen verkopen binnen de Europese Unie.

De huidige maatregel met betrekking tot de importheffing zou nog met achttien maanden moeten worden verlengd. Dat zei de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op woensdag 8 februari 2017 in Brussel. Door de verlenging van de huidige importheffingen hebben de Europese producenten nog een aantal maanden de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Eerder stelde de Europese Commissie voor om nog twee jaar door te gaan met de heffingen op de gesubsidieerde panelen uit China. Dit voorstel werd echter door de meeste Europese lidstaten niet gewaardeerd.

Er is sprake van verschillende belangen. Zo zijn er de Europese zonnepaneelmakers die de zonnepaneelen van China als een bedreiging zien voor hun eigen bedrijven.  Daarnaast zijn er de importeurs die juist kunnen profiteren van goedkope Chinese panelen. Deze belangen dienen zorgvuldig tegen elkaar te worden afgewogen. Eerder deze week zei EU-commissaris Cecilia Malmström van Handel dat ze de handelsrelatie met China een nieuwe impuls zou willen geven. Door de protectionistisch ingestelde Amerikaanse president Donald Trump zal Europa waarschijnlijk minder zaken gaan doen met Amerika.  Daarom wil Europa de handelsbetrekkingen met andere landen aantrekken. Ook China is daarbij een land dat zeker moet worden benaderd.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!