Europese Commissie bezorgd over arbeidsmarkt Nederland in 2016

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de Nederlandse arbeidsmarkt. Vooral over de stijging van het aantal langdurig werklozen is de Europese Commissie bezorgd. Verder valt het volgens de commissie op dat er steeds grotere verschillen ontstaan tussen tijdelijk en vast werk in Nederland. Vrijdag 26 februari 2016 publiceerde de Europese Commissie een rapport over de Nederlandse economie.

Arbeidsmarkt in 2015
In 2015 werden er weer meer banen geschept in Nederland. Daardoor nam de werkloosheid af in Nederland. Ondanks de nieuwe banen bleef de groep langdurige werklozen echter wel doorgroeien. De groei in de werkgelegenheid nam vooral toe doordat er meer tijdelijke contracten werden verstrekt. Ook het aantal zelfstandigen nam toe in Nederland.

Bijna geen vaste contracten
In 2015 is de wet werk en zekerheid ingevoerd door minister Lodewijk Asscher. Het doel van de wet werk en zekerheid was het bevorderen van het aantal vaste contracten op de arbeidsmarkt in Nederland. Ondanks deze wet is de doorstroom van tijdelijk naar vast werk beperkt volgens de Europese Commissie. Hierdoor kan volgens Brussel het risico van ”arbeidsmarktsegmentatie” ontstaan.

Volgens de Europese Commissie worden de verschillen tussen vast en flexibel personeel alleen maar groter. De commissie verwacht dat der daardoor steeds meer problemen ontstaan. Het stelsel van sociale voorzieningen kan bijvoorbeeld onder druk komen te staan. Dit heeft vooral te maken met het feit dat zelfstandigen vaker onderverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Daarnaast bouwen zelfstandigen over het algemeen ook minder pensioen op dan werknemers die in loondienst aan het werk zijn bij een bedrijf.

Reactie van Technisch Werken
De wet werk en zekerheid heeft nog niet een positief effect gehad op de arbeidsmarkt in Nederland. De transitievergoeding zorgt er voor dat bedrijven aan medewerkers een vergoeding moeten verstrekken als hun tijdelijke contract(en) na twee jaar aansluitend dienstverband niet worden verstrekt. Ook het feit dan een werkgever na twee jaar tijdelijk dienstverband een werknemer een vast contract moet bieden werkt contraeffectief. De overheid moet nu nadenken of de wet werk en zekerheid nog wel nuttig is of dat deze wet aangepast moet worden. Het vervangen van de wet werk en zekerheid is misschien wel de meest verstandige oplossing maar dat zorgt voor gezichtsverlies bij minister Lodewijk Asscher.