Europees Parlement stemt in met CETA vrijhandelsverdrag op woensdag 15 februari 2017

Het vrijhandelsverdrag CETA is in 2016 al meerdere keren in het nieuws geweest. Dit verdrag wordt door veel landen met gemengde gevoelens bekeken. Aan het einde van 2016 werd het verdrag door de Europese Unie en Canada ondertekend. Dit gebeurde in oktober 2016. Op woensdag 15 februari 2017 is CETA goedgekeurd door het Europees Parlement. Er waren 408 stemmen voor, 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen. Van de grote Nederlandse partijen hebben CDA, VVD en D66 voor het verdrag gestemd. GroenLinks stemde tegen en de PvdA onthield zich van stemmen.

Ook Canada moet het CETA verdrag nog ratificeren. Als deze ratificatie in Canada ook rond is kan een gedeelte van het vrijhandelsverdrag in werking treden. De importheffingen worden vrijwel volledig afgeschaft. Daardoor zal de handel tussen Canada en Europa waarschijnlijk een nieuwe impuls krijgen. Momenteel zijn er handelstransacties van goederen in diensten met een totale waarde van 25 miljard euro.

Tegenstanders zijn echter van mening dat het CETA-verdrag nog niet daadwerkelijk ingevoerd gaat worden ondanks de ondertekening van het Europees Parlement. Verschillende organisaties hebben hun verzet tegen dit verdrag nog niet opgegeven. De organisaties die tegen het verdrag zijn hebben zich in Nederland verenigd in de ‘coalitie voor eerlijke handel’. Deze bestaat onder andere uit de vakbond FNV, Greenpeace, Milieudefensie en de Consumentenbond. Ook diverse boerenorganisaties hebben zich hierbij aangesloten. Woordvoerder Jurjen van den Bergh heeft aangegeven dat ze zich vooral verzetten tegen handelsdeals die er voor zorgen dat investeerders en multinationals meer rechten krijgen ten koste van mens, dier en milieu. Dit verzet groeit volgens deze woordvoerder nog steeds. Het is dus nog niet geheel duidelijk of CETA er nu wel of niet komt.