EU moet energie-infrastructuren verbinden vanaf 2017

De Europese Unie zal werk moeten maken van de energiedoelstellingen. In het huidige tempo wordt het lastig om de doelstellingen te behalen. Zo moet de EU onder andere de nationale energie-infrastructuren met elkaar verbinden. Verder moet de EU ook slimme elektriciteitssystemen aanleggen. Dit werd bekend gemaakt door EU-commissaris Miguel Cañete van Klimaat en Energie. Volgens hem is de transitie naar een duurzame koolstofarme maatschappij in Europa in gang gezet. Toch moeten er nog hindernissen worden genomen in de energietransitie. Volgens Cañete is Europa op dit gebied nog wel een “legpuzzel”.

Alle energienetwerken moeten uiteindelijk aan elkaar worden gekoppeld om een optimale situatie te krijgen. Dit is echter op korte termijn niet haalbaar daarom streeft de Europese Commissie naar een koppeling van 15 procent van alle energienetwerken in de EU per 2030. De EU-commissaris benadrukt het belang van den moderne energie-infrastructuur. Deze is volgens hem nodig om de klimaatdoelen te behalen die zijn afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Volgens de EU zal er de komende tien jaar nog 200 miljard euro nodig zijn voor de opwaardering van de energiestelsels.

Er zou een zogenaamde energie-unie moeten komen. In deze unie moet de energietransitie plaatsvinden. Er moet duurzame en hernieuwbare energie beschikbaar komen voor iedereen in de EU. De Energie-unie moet er voor zorgen dat de Europese lidstaten elkaar beter kunnen voorzien van hernieuwbare energie. Op die manier zouden de lidstaten afzonderlijk minder afhankelijk worden van energie buiten de EU.