Energyra produceert zonnepanelen in Nederland vanaf 2017

Vanaf 2017 gaat het Nederlandse bedrijf Energyra starten met de productie van grote aantallen zonnepanelen. De eerste zonnepanelen moeten in maart 2018 zijn geproduceerd. Gemiddeld moeten jaarlijks 350.000 zonnepanelen worden geproduceerd door de fabriek in Zaanstad. Als deze zonnepanelen daadwerkelijk op woningen worden geplaatst dan kunnen 30.000 huishoudens van elektrische stroom worden voorzien. Dit maakte dagblad Trouw bekend op dinsdag 8 augustus 2017.

De belangstelling blijkt groot. Volgens de eigenaren van de fabriek zou het bedrijf voor het eerste jaar al voldoende orders binnen hebben gekregen. De orders komen overigens niet alleen uit Nederland. Vanuit verschillende Europese landen zijn er bestellingen geplaatst bij de Nederlandse zonnepanelenbouwer.

Investering voor zonnepanelenfabriek
Het bouwen van een zonnepanelenfabriek kost natuurlijk geld en daar zijn natuurlijk investeringen voor nodig. De eigenaren van de fabriek zouden graag willen dat deze investeringen alleen uit Nederland kwamen maar dat was helaas niet haalbaar. Voor de start had het bedrijf namelijk 20 miljoen euro nodig. Een groot deel van het geld moest echter uit het buitenlanden komen van buitenlandse investeerders. Medeoprichter Daniël Kuijk zij hierover in Trouw: “We hadden er graag een oranjefeestje van gemaakt, maar zonder het buitenland kregen we de puzzel niet gelegd”. De overheid blijkt echter ook een bijdrage te willen leveren in dit project. Zo steekt de provincie Noord-Holland 3 miljoen euro in het bedrijf.

Werkgelegenheid door de zonnepanelenfabriek
De zonnepanelenfabriek zal uiteindelijk werkgelegenheid bieden voor vijftig tot zestig werknemers. Deze zullen in verschillende functies een bijdrage leveren aan de productie van zonnepanelen. Ook voor de bouw van de fabriek zullen werknemers en dus bedrijven worden ingezet. Voor de productiemachines zijn bijvoorbeeld bedrijven uit Nederland, Duitsland en Italië aangetrokken. In de  herfst wordt gestart met bouwen. Hier zullen de bedrijven naar verwachting vijf à zes maanden mee bezig zijn.