Energietransitie levert nieuwe banen op vanaf 2018

De transitie van vervuilende energiebronnen naar schone energiebronnen wordt ook wel energietransitie genoemd. Deze energietransitie is onlosmakelijk verbonden met het behalen van de klimaatdoelstellingen die in wereldwijde klimaatakkoorden zijn vastgelegd. Dat betekend dat woningen in de toekomst op een andere manier worden verlicht en verwarmd. Daarvoor moeten andere installaties worden aangebracht dan de huidige installaties die in veel woningen aanwezig zijn.

Personeelstekort in de installatietechniek
Uiteraard is er extra personeel nodig om de energietransitie op een goede manier te kunnen uitvoeren. Hierbij kun je denken aan personeel in de installatietechniek en elektrotechniek. In deze sector is op dit moment al een groot tekort aan personeel. Door de economische opleving trekt de bouwsector aan en zijn er al ruim 15.000 vacatures ontstaan in de installatiebranche en bouw. Branche organisatie UNETO VNI heeft al aangegeven dat het tekort aan personeel de komende jaren alleen maar groter wordt in de bouw en de techniek.

Daarom probeert de brancheorganisatie er alles aan te doen om de instroom van nieuw personeel te bevorderen. Zo is men groot voorstander van het aangaan van onderlinge samenwerkingsverbanden tussen installatiebedrijven en technische scholen. Leerlingen die een opleiding doen in de richting van installatietechniek of elektrotechniek moeten ook lesstof krijgen met betrekking tot nieuwe manieren en technieken waarop woningen in hun energiebehoefte worden voorzien. Daarvoor worden BBL en BOL opleidingen gegeven in de installatietechniek. Er is echter maar een beperkte instroom van nieuwe leerlingen in deze BBL en BOL opleidingen.

Energietransitie en de energievoorziening
De energietransitie zorgt er onder andere voor dat woningen in de toekomst niet meer zullen worden verwarmd met cv-ketels die aardgas verbranden. Waarschijnlijk zal er eerst een tussenoplossing worden bedacht in de vorm van een hybride ketel met een hybride warmtepomp. Deze cv-ketel draait echter ook af en toe op aardgas als de vraag naar warm water op een piekniveau komt. Dan kan namelijk de hybride warmtepomp onvoldoende warm water realiseren. In de toekomst zullen er steeds meer warmtepompen worden geplaatst in woningen en utiliteit. Ook zullen er meer zonnepanelen en windmolens worden aangebracht in Nederland en ook op zee. Deze projecten vereisen echter ook een nieuwe instroom van personeel. Er kunnen duizenden banen ontstaan in de energietransitie. Deze duizenden nieuwe banen komen nog bovenop het huidige omvangrijke vacatureaanbod in de installatietechniek.