Economie van Nederland bereikt dieptepunt in 2014?

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal de economie van Nederland ook in 2014 krimpen. De OESO gaf haar voorspellingen op dinsdag 19 november weer in een rapport genaamd Economic Outlook. De economie in Nederland zal in 2014 volgens OESO nog een kleine krimp doormaken van 0,1 procent. Pas na 2014 zal er een herstel optreden.

Volgens de OESO zal het eerste herstel van de Nederlandse economie in 2015 plaatsvinden. Dan wordt en herstel verwacht van 0,9 procent. Dit is slechts een voorlopige berekening van de  OESO. Voor 2013 wordt een totale krimp verwacht van 1,1 procent. De krimp die voor 2014 wordt verwacht is echter wel lager dan de verwachte krimp van 2013.

Volgens de OESO zal de werkloosheid in Nederland ook stijgen het komende jaar. In het jaar 2015 zal er een einde komen aan de stijging van de werkloosheid. Dan verwacht de OESO een stabilisering van de werkloosheid. In totaal zal dan ongeveer acht procent van de beroepsbevolking zonder werk zitten. Wanneer dit percentage daadwerkelijk wordt gehaald betekent dat een flinke stijging van de werkloosheid in vier jaar tijd. De werkloosheid zou dan in een periode van vier jaar bijna het dubbele zijn geworden.

Niet alleen de stijging van de werkloosheid vormt een risico voor de economie van Nederland, ook de ontwikkelingen in de woningmarkt spelen een belangrijke rol. Wanneer de verkoop van woningen en bedrijfspanden niet wordt gestimuleerd kan de economie er beroerder voor komen te staan. ook de hoogte van de woningprijzen is van invloed op het herstel van de economie.

Reactie van Technisch Werken
Wederom weer een instantie die een duidelijk beeld probeert te schetsen van de ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Het valt op dat veel instanties de beroerde situatie op de woningmarkt en de stijgende werkloosheid zien als een belangrijke indicatoren van een slechte economie. Het is duidelijk dat de ontwikkelingen in de woningmarkt verband houden met de stijgende werkloosheid. Veel bouwbedrijven moeten noodgedwongen afscheid nemen van personeel omdat ze te weinig opdrachten binnen krijgen om personeel aan het werk te houden. Hierdoor komt veel bouwpersoneel op ‘straat’ te staan.

Het kabinet moet nu de spreekwoordelijke ‘knopen doorhakken’ om de woningmarkt en de arbeidsmarkt effectief te hervormen. Wanneer dat niet gebeurd is de kans groot dat de economie niet snel zal herstellen. Het opvoeren van de bezuinigingen zorgt er alleen maar voor dat bepaalde kosten tijdelijk worden beperkt. Uiteindelijk zal een economie alleen maar groeien wanneer er geïnvesteerd wordt. De overheid verlangd van de inwoners van Nederland dat ze meer besteden. Toch doet de overheid zelf ook nauwelijks investeringen. De bevolking volgt haar voorbeeld en beperkt haar uitgaven. Veel mensen bezuinigen zelf thuis ook. Dit heeft niet alleen te maken met een daling van de koopkracht. Veel mensen ervaren ook onzekerheid over het behoud van hun baan. Grote uitgaven worden uitgesteld naar het moment waarop er wel meer zekerheid is over het voortbestaan van hun werk.