Duurzaamheid biedt kansen voor bouwbedrijven en uitzendbureaus in 2017

De verduurzaming van woningen en utiliteit is in volle gang. De overheid wil dat zowel woningen als utiliteitscomplexen energiezuiniger worden. Het liefst wil de overheid dat al deze bebouwing op termijn energieneutraal of CO2 neutraal wordt. Dit is echter heel moeilijk te realiseren maar het einddoel kan niet hoog genoeg liggen. Met doelstellingen alleen kom je er niet. Je hebt ook technologie en innovatie nodig om woningen en utiliteit energiezuiniger te maken. Verschillende startups en andere innovatieve bedrijven ontwikkelen hiervoor ambitieuze plannen waarmee revolutionaire bouwprojecten tot stand worden gebracht.

Biobased bouwen
Men bouwt meer met duurzame materialen en haalt ook meer materialen rechtstreeks of indirect uit de natuur. Denk hierbij aan het Biobased bouwen wat de laatste jaren volop in de belangstelling staat. Met Biobased bouwen worden biologisch afbreekbare materialen gebruikt of materialen die rechtstreeks uit de natuur komen waardoor de natuur geen schade ondervind.

Isolatie
De meeste woningen zijn voorzien van isolatieglas of thermopane. Daarnaast worden ook muren en daken beter geïsoleerd. Dit gebeurd uiteraard bij nieuwe woningen maar ook bestaande woningen worden voorzien van een betere isolatie om zodoende meer geld te besparen. Inderdaad, het gaat vaak om geld besparen. Uiteraard gaat het besparen van geld en het reduceren van energieverspilling hierbij met elkaar gelijktijdig op. Dat zorgt er voor dat veel mensen graag hun woning geïsoleerd willen hebben. De kosten hiervoor zijn snel terugverdient en worden bovendien dikwijls gedeeltelijk gedekt met een subsidie.

Zonnepanelen
Naast bovenstaande activiteiten in de bouw worden ook steeds meer zonnepanelen en zonnekegels geplaatst op woningen en utiliteitscomplexen. Dat zorgt er voor dat mensen hun eigen elektrische energie kunnen opwekken uit zonlicht en terug leveren op het energienet of om er water mee te verwarmen.

Meer werk in de bouw
Al deze ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zorgt er voor dat er meer werk ontstaat in de bouw. Niet alleen hoofdaannemers krijgen het drukker, ook onderaannemers merken een toestroom van projecten met een duurzaamheidsaspect. Zo worden er voor installatiebedrijven steeds meer zonnecollectoren geplaatst. Ook installaties voor aardwarmte zijn populair. Sommige installatiebedrijven halen grote projecten binnen waarbij ze bijvoorbeeld voor de woningbouw vele honderden woningen kunnen voorzien van zonnepanelen.

Uitzendbureaus en duurzaamheid
Uitzendbureaus die actief zijn in de bouw, elektrotechniek en installatietechniek merken dat er meer vacatures ontstaan voor elektromonteurs die zonnepanelen moeten aanleggen. Ook de vraag naar ervaren installatiemonteurs die verstand hebben van WTW (warmte terugwinning) neemt toe. Uitzendbureaus die personeel leveren aan deze installatiebedrijven en elektrobedrijven kunnen indirect een bijdrage leveren aan de verduurzaming van woningen en utiliteit. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ondanks deze indirecte bijdrage zijn niet veel uitzendbureaus actief duurzaamheid aan het promoten op de bouw. Dat is jammer want uitzendbureaus leveren nog steeds een zeer belangrijke bijdrage aan het invullen van vacatures van bouwbedrijven. Doordat uitzendondernemingen dit voor meerdere bedrijven doen kunnen ze ook een visie ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en deze gaan uitdragen bij opdrachtgevers. Zo kunnen cursussen worden geboden aan uitzendkrachten op het gebied van het installeren van zonnepanelen en andere installaties die de duurzaamheid en energiezuinigheid bevorderen. Een duurzaam uitzendbureau gaat in 2017 zeker een goede toekomst tegemoet.