Dertig procent van de woningen heeft te hoge hypotheek

Hoewel de huizenmarkt tekenen van herstel vertoont is een definitief herstel nog ver weg. Er staan in Nederland nog veel huizen spreekwoordelijk onder water. Dit houdt in dat de hypotheek van deze huizen hoger is dan de daadwerkelijke huidige verkoopwaarde. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vermelde dinsdag 24 juni 2014 in de Tweede Kamer dat één op drie woningen in Nederland een hogere hypotheek heeft dan de marktwaarde van de woning. Deze situatie zal volgens Knot de economische groei van Nederland de komende vijf tot tien jaar nadelig beïnvloeden.

Hypotheek aflossen is belangrijk
Dertig procent van de huizen die ‘onder water’ staan hebben een aanzienlijk verschil met de marktwaarde van de huizen op dit moment. De situatie voor deze huizeneigenaren ziet er volgens Knot ”best griezelig” uit. Als deze woningen verkocht moeten worden blijft er een aanzienlijke restschuld over. Zolang de huizeneigenaren de hypotheekaflossing trouw betalen is er nog geen sprake van een groot probleem. Pas als dat niet gebeurd ontstaan er problemen voor huizeneigenaren en hypotheekverstrekkers.

Door de Nationale Hypotheek Garantie zijn de financiële risico’s voor banken en huizenverkopers lager geworden. De schade die ontstaat door de dalende huizenprijzen komt daardoor meestal niet terecht bij banken. In plaats daarvan hebben de dalende prijzen rechtstreeks gevolgen voor de economie. Woningeigenaren die een huis hebben dat onder water staat zullen extra letten op hun uitgaven. Deze huishoudens zullen minder geld besteden. De binnenlandse bestedingen gaan daardoor omlaag. Dit is weer ongunstig voor bedrijven die Nederland als afzet gebied hebben voor hun producten.

Volgens Knot had de huizenmarkt nooit zo uit de hand moeten lopen als de periode voor de crisis. De huizenprijzen gingen veel te lang en te snel omhoog. De economische groei zal door het herstellen van de woningmarkt tien tot vijftien jaar minder sterk zijn.

Reactie van Technisch Werken
De aanschaf van een woning is voor de meeste mensen in Nederland de duurste aanschaf die men in zijn of haar leven doet. Als men een te hoge hypotheek heeft zal men daar de gevolgen van merken als men het huis verkoopt. Zolang men niet een woning hoeft te verkopen is er niets aan de hand. Pas als men een woning moet verkopen omdat men de financiële lasten niet meer kan dragen ontstaan er problemen. De NHG zal een eventuele rest schuld kunnen afdekken maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De woningmarkt is nog niet hersteld. Er moet nog een hoop ‘lucht’ uit. Voor starters wordt de woningmarkt wel steeds interessanter. Echter, de starters moeten wel langs de bank of hypotheekverstrekker om de financiering rond te krijgen. Deze financiële instellingen stellen tegenwoordig veel strengere eisen dan in de periode voor de kredietcrisis.

Het stellen van eisen bij het verstrekken van een hypotheek is echter wel noodzakelijk. Consumenten moeten in sommige gevallen tegen zichzelf worden beschermd. Een te hoge schuld kan een leven lang een probleem vormen voor woningeigenaren. Daarnaast is bescheidenheid ook verstandig. Als men een hoog hypotheekbedrag kan lenen kan men er ook voor kiezen om toch een kleinere woning te kopen. Een tophypotheek hoeft niet. Het is vaak de hebzucht, status en geldingsdrang die er voor zorgt dat mensen té dure dingen aanschaffen. Als men deze houding verandert ontstaat er een gezonder economisch klimaat in Nederland. Er worden dan minder schulden opgebouwd en men koopt alleen wanneer men het geld ook daadwerkelijk heeft.