Delven van mica gebeurd onder erbarmelijke omstandigheden in 2019

Mica is een groep mineralen die onder de fylosilicaten vallen en worden onder andere gebruikt in hittebestendige producten. Het materiaal is flinterdun en wordt onder andere verwerkt in verf maar ook in smartphones, scheerapparaten en auto-onderdelen. Mica staat ook wel bekend onder de naam ‘glimmer’. Het materiaal is niet alleen heel hittebestendig maar ook heel flexibel. Om die reden is mica in veel producten verwerkt.

Mica wordt uit de aardbodem gewonnen en is dus een delfstof. Het winnen van mica gebeurd onder andere in India maar ook in Madagaskar. In het laatste land gebeurd het winnen van mica onder erbarmelijke omstandigheden. Dit hebben de hulporganisaties Terre des Hommes en SOMO in een rapport bekend gemaakt. Uit dit rapport blijkt dat bij het delven duizenden kinderen zijn betrokken.

Madagaskar is de op twee na grootste mica-exporteur ter wereld. In het land werken de mannen die actief zijn in de micadelving vooral als bouwers van mijnschachten. Deze worden tot ongeveer 15 meter diep in de bodem uitgegraven. Dit gebeurd heel amateuristisch waardoor de kans op instorting van de mijnen groot is. De kinderen zijn voornamelijk actief in het delven van de mica uit de diepe schachten. Vrouwen sorteren het materiaal vervolgens. Zo is iedereen in een gezin actief in de verwerking van mica. Het werk is zwaar en de opbrengsten voor een gezin zijn zeer laag. Gemiddeld verdient iemand in de delving van mica ongeveer 0,25 cent tot 1 euro per dag in Madagaskar. Ongeveer 90 procent van de mica die in dat land gewonnen wordt gaat naar China toe.

Verschillende Multinationals zoals Philips en Chanel doen mee aan het Responsible Mica Initiative (RMI). Deze organisaties hebben samen met 53 andere concerns in een convenant afspraken gemaakt. Ze willen dat het winnen van mica op een verantwoorde wijze gebeurd. Voor Madagaskar zou ook een dergelijk convenant moeten worden gesloten aldus de hulporganisaties.