Deflatie eurozone in 2014 mogelijk?

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds IMF heeft afgelopen zaterdag 25 januari gemeld dat de inflatie in de eurozone ruim onder de doelstelling zit. Hierdoor ontstaat volgens haar de mogelijkheid op deflatie in gebieden waar met de euro wordt betaald. Directeur Lagarde bracht deze waarschuwing naar buiten op het World Economic Forum dat werd gehouden in  Davos. Op dit forum komen wetenschappers, ondernemers en politici samen om economische ontwikkelingen te bespreken.

In december 2013 daalde de inflatie tot gemiddeld percentage van 0,8 procent. Dit is een zeer laag percentage. De Europese Centrale Bank ECB streeft naar een inflatiepercentage van ongeveer 2 procent.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank ECB melde dat de inflatie niet verder zal moeten terugzakken in Europa. Volgens hem zou de ECB klaar staan om met goede oplossingen wanneer de inflatie nog verder zal dalen in Europa. De rentetarieven zullen in de zone van de euro laag blijven volgens Mario Draghi. Het is ook mogelijk dat de rentes nog lager worden.

Deflatie ligt nu op de loer. Deflatie zorgt er voor dat prijzen dalen. Consumenten kunnen in afwachting van nog verdere prijsdalingen er toe besluiten om te wachten met de aanschaf van nieuwe producten. Met name de aanschaf van duurdere producten wordt uitgesteld. Hierbij kan gedacht worden aan auto’s, boten, jachten en huizen.

Reactie van Technisch Werken
De economie draait om vertrouwen. De overheid verlangt van haar burgers dat ze vertrouwen hebben in de economie en producten gaan aanschaffen. Dat hierbij gekocht wordt op afbetaling of leningen worden afgesloten maakt de overheid niets uit. Geld moet rollen en het liefst overal rollen in Nederland. Maar de overheid laat zelf geen geld rollen. Doormiddel van bezuinigingen probeert de overheid zoveel mogelijk geld te besparen. Dat staat in schril contrast met de houding die ze van haar burgers verlangd.

Dat doet de vraag rijzen: heeft de overheid zelf wel vertrouwen in de economie? Het lijkt er niet op. Ook het prille herstel van de economie wordt beantwoord met extra bezuinigingen. Dit kleine herstel dat aan het einde van 2013 plaatsvond gaf veel mensen en bedrijven hoop. Echter de overheid niet. Deze gaat juist door met haar harde bezuinigingsbeleid en doet daar zelfs nog een schepje bovenop.

De toekomst van Nederland lijkt onzekerder te worden. Er wordt steeds meer macht gegeven aan Europa en Europese instellingen. Nederland lijkt daardoor steeds minder de baas te zijn in eigen beurs. Uiterst dubieus is het feit dat verschillende landen in deze Europese instellingen een afgevaardigde hebben. Hierbij zitten ook afgevaardigden van landen die economisch een wanbeleid voeren en in het verleden Europa een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven om toe te mogen treden tot de euro. Moeten we deze landen laten meebeslissen over wat er met het geld van andere landen, die de zaken wel op orde hebben, gebeurd?

Of er daadwerkelijk deflatie zal komen in de eurozone blijft nog onduidelijk. De kans op een deflatie wordt echter wel steeds groter. Daarom zal in Europees verband wat gedaan moeten worden aan de onrust die regeringen zelf veroorzaken. Een belangrijke stap hierbij is dat de landen die wanbeleid voeren of hebben gevoerd hiervoor zelf de consequenties moeten gaan dragen. Hierbij moeten met name hun regeringen worden aangepakt. Griekse ambtenaren die hun geld naar een buitenlandse rekening doorsluizen om minder belasting te hoeven betalen moeten keihard worden aangepakt. Dit is slechts een klein voorbeeld van wanbeleid en een onverantwoorde houding van overheidsinstellingen in Zuid-Europese landen. Nederland en andere Europese laden zouden de gaten in de begroting van deze landen niet met hun eigen geld moeten dichtten omdat ze bang zijn dat een land als Griekenland anders failliet gaat. Het is een bodemloze put. Hoe meer geld er in een bodemloze put wordt gegooid hoe minder geld er over blijft. Deflatie ligt dan inderdaad op de loer.