De maritieme industrie behaalde meer omzet in 2015

De maritieme industrie heeft het niet makkelijk gehad in 2015. Ondanks dat heeft de maritiem-technologische industrie in 2015 toch een aardig goed jaar gehad. Er was sprake van een stijging in de omzet voor deze sector. De omzet steeg met 9,4 procent. Hierdoor kwam de omzet op 8,2 miljard euro. Dit heeft de brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology donderdag 19 mei 2016 bekend gemaakt.

Daarnaast bleef de werkgelegenheid in deze sector ook aardig stabiel. In totaal waren er 31.000  voltijdkrachten werkzaam in de maritiem-technologische industrie in Nederland. in 2015werden 63 zeegaande schepen afgebouwd en daarnaast was er sprake van een orderontvangst van 64 schepen voor Nederlandse maritieme bedrijven. Bovendien werden er ook nog 111 andere soorten schepen gebouwd voor onder andere de visserij en de binnenvaart. Verder werden nog 23 superjachten gebouwd.

Binnen de scheepsbouw en jachtbouw zijn ook allemaal toeleveranciers actief. Deze bedrijven profiteerden mee met de groei in de maritieme sector. In totaal heeft men het over 670 maritieme toeleveranciers in Nederland. Deze bedrijven draaiden in 2015 ook een hogere omzet dan 2014. Dit was ook het geval met de bedrijven die actief zijn in de scheepsreparatie. De zeescheepsreparateurs hadden in 2015 dus ook een succesvol jaar.

Reactie van Technisch Werken
Nederland is vanwege haar ligging altijd nauw verbonden geweest met de zee en de bijbehorende scheepvaart. Het is daarom een logisch gevolg dat er in Nederland veel schepen en jachten worden gebouwd. Op het gebied van kwaliteit staat de Nederlandse jachtbouw en scheepsbouw hoog aangeschreven. Daarom krijgen Nederlandse scheepsbouwers en jachtbouwers ook klanten vanuit alle hoeken van de wereld. Het is belangrijk dat Nederland haar naam op dit gebied gaat behouden en dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe technologie. Bovendien moet de overheid ook ruimte geven aan deze sector om te groeien in plaats van met beklemmende regels deze sector te beperken.