Technisch Werken

Contractlonen met drie procent omhoog in 2019

De arbeidsmarkt trekt aan ten gevolge van het economische herstel in Nederland. In verschillende sectoren is sprake van een tekort aan personeel. Denk hierbij aan de techniek en de bouwsector. Veel bedrijven en uitzendbureaus kunnen nog nauwelijks personeel vinden voor deze sectoren. Ook in andere sectoren dreigt een tekort aan personeel te ontstaan. Er ontstaat een oplopende spanning op de arbeidsmarkt die er voor gaat zorgen dat er hogere lonen worden betaald door werkgevers. Dit is in ieder geval wel het beeld dat de ABN Amro voorziet voor 2019. Volgens jaar zullen de contractlonen met 3 procent gaan stijgen.

Het aantal banen zal in Nederland blijven toenemen in 2018 en 2019. Het aanbod aan werk neemt toe maar het aantal werklozen neemt juist af. Volgens de ABN Amro is er nog wel arbeidspotentieel beschikbaar op de arbeidsmarkt maar dit potentieel zou onvoldoende zijn om de banengroei in de toekomst helemaal op te vangen. In de particuliere sector zouden de lonen met drie procent stijgen. Dit bericht werd door de bank bekend gemaakt onder op basis van cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Deze cijfers laten zien dat onder voorbehoud hogere lonen worden afgesproken. Daar komt straks het effect van inflatie door de btw-verhoging bij aldus de ABN Amro.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws