Technisch Werken

Consumentenprijzen zijn flink gestegen in juli 2018

De prijzen voor goederen en diensten zijn in juli 2018 aanzienlijk gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft aangegeven dat de consumentenprijzen afgelopen maand zijn gestegen met 2,1 procent. Dat is de sterkste prijsstijging in vijf jaar tijd volgens het CBS. In de maand juni was er nog sprake van een prijsstijging van 1,7 procent. Het laatste jaar waarin de consumentenprijzen met meer dan 2 procent stegen was 2013. In dat jaar kwamen de consumentenprijzen in de maand september boven de 2 procent uit.

Inflatie en consumentenprijzen
De consumentenprijzen is in feite een verzamelnaam voor verschillende producten en diensten waaraan consumenten geld besteden. Hierbij kun je denken aan energieprijzen maar ook aan dagelijkse boodschappen en huur. Vooral de huren gingen in de maand juli flink omhoog. De huurprijzen stegen met ruim 2,3 procent. De meeste huren worden in de juli aangepast waardoor het niet verwonderlijk is dat juist in die maand de huurprijzen zijn toegenomen. Verder stegen ook de prijzen van elektriciteit, gas en water. De consumentenprijzen vormen een belangrijke indicatie voor de inflatie. Toch is de stijging in de consumentenprijzen niet hetzelfde als het inflatiecijfer. Als men het heeft over het inflatiecijfer worden ook bijvoorbeeld de prijsstijgingen van koopwoningen en aandelen meegenomen.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws