Technisch Werken

Consumentenprijzen in oktober 2018 ruim 2 procent hoger dan in 2017

De consumentenprijzen in Nederland blijven stijgen ten opzichte van vorig jaar. Nederlandse consumenten betaalden in de maand oktober van 2018 gemiddeld 2,1 procent meer voor goederen en diensten ten opzichte van 2017. Dit bericht werd op dinsdag 6 november 2018 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maand september stegen de prijzen op jaar basis met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2017. Inmiddels ligt de prijsstijging voor consumenten al vier maanden rond de 2 procent. Consumentenprijzen worden in een gemiddeld percentage weergegeven in een zogenaamde consumentenprijsindex. Deze index is een belangrijke indicator van inflatie. Toch is de gemiddelde prijsstijging van consumentenprijzen uitgedrukt in een percentage niet hetzelfde als de inflatie.

Wel maakt de consumentenprijsindex duidelijk wat de prijsontwikkeling is van een aantal goederen en diensten. Hierbij kun je denken aan de prijzen die consumenten betalen voor dagelijkse boodschappen maar ook de prijzen voor kleding en huishoudelijke artikelen. Ook de prijzen voor benzine en andere aardolieproducten worden in de index meegenomen. Verder worden de prijzen voor de huur van huurwoningen en verzekeringspremies meegenomen in de consumentenprijsindex. Voor de berekening van een inflatiecijfer worden meer gegevens meegenomen. Daarvoor worden ook de prijzen van industriële producten en grondstoffen meegenomen in de berekening. Ook de prijzen van aandelen worden meegenomen in de berekening van het inflatiepercentage.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!