Consumentenprijzen in mei 2019 nauwelijks gestegen

In de maand mei van 2019 zijn de consumentenprijzen ongeveer 2,4 procent gemiddeld gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2018. In de maand april van 2019 was de stijging van de consumentenprijzen nog 2,9 procent. Dit bericht werd donderdag bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS stegen de consumentenprijzen minder hard in mei omdat de prijzen van onder andere vliegtickets lager waren. Ook de prijzen voor pakketreizen naar het buitenland waren lager. Daarnaast waren er in 2018 meer feestdagen in de maand mei.

Dat zorgde er voor dat er meer geld werd besteed en er verhoudingsgewijs ook meer geld werd gevraagd voor bijvoorbeeld vakanties. Vakanties rond de feestdagen worden meestal duurder gemaakt omdat er meer vraag is naar het huren van vakantieverblijven in die perioden. Verder lag de prijs voor benzine in 2018 minder hoog volgens het CBS. De prijs voor benzine was in de maand april 2019 gemiddeld 6 procent hoger vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Als men kijkt naar een aantal belangrijkste componenten van de consumentenprijzen zoals de prijzen voor huisvesting, water en energie dan valt het op dat deze prijzen 1,09 procent hoger lagen vergeleken met vorig jaar.

In de maand april was dit nog 1,1 procent. De consumentenprijzen zijn daardoor nauwelijks aan het stijgen of dalen in sommige gevallen zelfs. Dat heeft gevolgen voor de inflatie. De inflatie gaat namelijk niet of nauwelijks omhoog. Deze tendens is niet alleen merkbaar in Nederland maar binnen de gehele Europese Unie. De Europese Centrale Bank is net als andere banken bezorgd over deze ontwikkeling.