Technisch Werken

Concurrentiepositie van Nederland achteruitgegaan in 2018

Wereldwijd worden landen met elkaar vergeleken op het gebied van hun concurrentiepositie. Op basis daarvan stelt het World Economic Forum (WEF) een zogenoemde Global Competitiveness Index samen. Op basis van deze indexering komt Nederland op de zesde plaats in 2018. In 2017 kwam Nederland nog op de vierde plek. Dat maakt duidelijk dat Nederland in 2018 uit de top 5 is gevallen op dit gebied. Op de eerste plaats staat de Verenigde Staten. De VS wordt dus beschouwd als de meest concurrerende economie van de wereld. Op de tweede plaats staat Singapore.

Nieuwe rekenmethode

Op de derde plek staat Duitsland dat daardoor meteen het meest concurrerende land is van Europa. Duitsland wordt gevolgd door Zwitserland en daarna volgt Japan. Nederland was in 2017 nog voor Duitsland gekomen in de top vijf van beste concurrerende landen van de wereld. In 2017 was Nederland voor het tweede jaar op rij de beste economie van de Europese Unie. In 2018 is er voor de berekening van de top concurrerende landen een nieuwe rekenmethode gebruikt. Daaruit komt in ieder geval wel naar voren dat Nederland vooral goed scoort op de kwaliteit van haar instituten. Daarmee doelt het WEF op bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van de rechtbanken, persvrijheid en transparantie bij de overheid.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!