Chinese industrie ook in september 2015 gekrompen

Ongeveer een jaar geleden was men nog zeer positief over de economische ontwikkelingen in China. In 2015 blijkt en niets meer van deze positieve beelden te bestaan. De economisch rampzalige ontwikkelingen op de aandelenmarkt van China hebben de bevolking en bedrijven in dat land in onzekerheid gebracht. Daarnaast gaat het met de industrie in China ook niet goed. De Chinese overheid maakt bekend dat in 2015 de Chinese economie is gekrompen. De cijfers werden donderdag over de maand september gepubliceerd door de overheid van China en twee marktonderzoekers.  De cijfers van september onderstrepen de negatieve ontwikkeling van de Chinese economie.

Industrie op laagste niveau in 3 jaar
Op dit moment ligt de bedrijvigheid in China op het laagste niveau in de afgelopen drie jaar. Er heerst veel onrust op de financiële markten op dit moment. Dit is merkbaar in verschillende industrieën in de wereld. De metaalindustrie merkt bijvoorbeeld ook de tegenvallende resultaten van de Chinese industrie. De metaalprijzen gaan wereldwijd omlaag. Ook de olieprijs blijft in verhouding tot andere jaren laag. De Chinese regering hoopt echter op een groei van de Chinese economie. De regering heeft een groeidoelstelling van zeven procent genoemd. Economen denken echter dat dit percentage in de praktijk niet haalbaar is. China probeert op verschillende manieren de groei van de economie te stimuleren. De rente is bijvoorbeeld een aantal keer verlaagd en daarnaast is de verlening van kredieten versoepeld.

Reactie van Technisch Werken
De Chinese economie is de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat er wel een moment moest komen dat de groei zou afzwakken of stabiliseren. Dit moment is al een tijdje gaande. Het vertrouwen is een belangrijk aspect van de economie. Als het vertrouwen weg is zal dit merkbaar zijn in verschillende segmenten van de economie waaronder de industrie. Ondanks dat is China wel goed bezig met zich voorbereiden op de toekomst.

Wereldwijd kopen Chinese toonaangevende technische bedrijven op om vervolgens de nieuwe technologieën te gebruiken om hun concurrentiepositie te verbeteren. Europa zou er goed aan doen om haar markt en kennis meer te ontwikkelen en te beschermen. Ook al gaat het minder goed met de Chinese economie uiteindelijk winnen de Chinezen de slag als het gaat om kennis. Goedkoop produceren kan men in China wel. Dit is de ideale combinatie:  toonaangevende producten tegen een lage prijs. Er is echter één probleem in China, er zijn te weinig jonge arbeiders om de kosten van de vergrijzing te dragen. Ook China zal daarom in de problemen komen in de komende decennia.