Chemiepark Delfzijl krijgt grote raffinaderij voor biokerosine in 2022

Biokerosine is een benaming voor biologische kerosine oftewel duurzame kerosine. In Nederland zal op het chemiepark in Delfzijl in 2022 een grote Europese raffinaderij voor duurzame kerosine worden gebouwd. Dit bericht werd maandag 27 mei 2019 door verschillende bronnen bekend gemaakt. in deze raffinaderij zal biokerosine worden geproduceerd uit afval van verschillende sectoren. Zo kan men biokerosine produceren uit afval uit de landbouw, bosbouw en voedingsmiddelenindustrie. De biokerosine wordt gebruikt als brandstof voor vliegtuigen.

De biokerosineraffinaderij vormt een onderdeel van het Amsterdamse bedrijf SkyNRG. De Nederlandse luchtvaartsector moet verduurzamen net als alle andere sectoren waarin veel CO2 wordt uitgestoten. Een oplossing voor de verduurzaming van de luchtvaartsector is het gebruik van duurzame kerosine. Deze biobrandstof is nodig omdat de luchtvaartsector nog lang niet volledig elektrisch is. Dat betekent dat vliegtuigen grotendeels zijn uitgerust met verbrandingsmotoren doe draaien op fossiele brandstof. Fossiele brandstoffen hebben echter veel nadelen. Ze raken op omdat de voorraad fossiele brandstoffen eindig is en daarnaast zorgt de verbranding van fossiele brandstoffen voor veel CO2 emissie.

Biokerosine is een oplossing en dat weten luchtvaartmaatschappijen zoals KLM ook. Daarom investeert KLM in de biokerosine door geld te vertrekken voor de bouw van de raffinaderij in Delfzijl. Ook Schiphol en de biogastak van industrieconglomeraat SHV hebben besloten om in dit project te investeren. In totaal zou er een bedrag van 5 tot 10 miljoen euro in de bouw van de fabriek geïnvesteerd worden. KLM heeft veel belang bij de biokerosine en zal daarom ook de belangrijkste afnemer worden van deze duurzame brandstof. Ieder jaar zal KLM drie kwart van de totale productie van duurzame kerosine gaan afnemen. Deze afname is vastgelegd voor een periode van tien jaar. Ieder jaar zal de fabriek in Delfzijl ongeveer 100.000 ton biobrandstof produceren. Dat is een enorme hoeveelheid. Op dit moment is er wereldwijd maar een andere fabriek die op industriële schaal biokerosine produceert. Die fabriek staat in het Amerikaanse Los Angeles. De Nederlandse fabriek wordt ongeveer even groot als die fabriek.