Technisch Werken

CBS: spanning op de arbeidsmarkt neemt toe in 2019

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe. Dat betekent dat er steeds meer vacatures open komen te staan terwijl er juist steeds minder kandidaten beschikbaar komen die geschikt zijn om de vacatures op te vullen. In het tweede kwartaal van 2019 nam het aantal vacatures in Nederland toe met zesduizend. Daardoor kwam het totale aantal vacatures uit op 284.000. Het aantal werklozen daalde in dezelfde periode met elfduizend. Daardoor kwam het totale aantal werklozen uit op 305.000 in Nederland. Aan het einde van de maand juni waren er gemiddeld 93 vacatures op de arbeidsmarkt per 100 werklozen.

Dit aantal was in het eerste kwartaal nog 88 vacatures per 100 werklozen. De vraag op de arbeidsmarkt neemt dus toe ten opzichte van het aanbod. Als men kijkt naar de afgelopen jaren dan was het dieptepunt op het gebied van vacatures in 2013 tijdens de economische crisis. In die periode lag het aantal vacatures aanzienlijk lager. Ten opzichte van dit dieptepunt ligt het aantal vacatures in 2019 drie keer zo hoog. Volgens het CBS staan de meeste vacatures open in de handel. In die sector staan 56.000 vacatures open. In de zakelijke dienstverlening staan ook veel vacatures open. In die sector staan 47.000 vacatures open. Ook in de zorg staan veel vacatures open. Daar komt het aantal openstaande vacatures uit op 38.000 exemplaren.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!