BP had enorme winstdaling in eerste kwartaal 2016

BP is het Britse olie- en gasconcern en kan worden beschouwd als een belangrijke concurrent van Shell. Het bedrijf heeft echter net als Shell te maken gehad met problemen door de lage olieprijs. De problemen zijn echter nog niet voorbij.  In het eerste kwartaal van dit jaar heeft BP in totaal 80 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Naast de aanhoudende daling van de olieprijzen had het bedrijf ook te maken gehad met de gevolgen van het milde winterweer. Zowel de lage waarde van olie en het zachte winterweer zorgde voor een daling van de winstmarges bij de BP raffinaderijen.

BP hield ongeveer 532 miljoen dollar winst over. Dit is ongeveer 472 miljoen euro. In 2015 kwam de winst voor het Britse oliebedrijf nog uit op 2,6 miljard dollar. De winstdaling is enorm maar desondanks is het resultaat beter dan men van te voren had verwacht. De meeste marktanalyses gingen uit van een verlies van ongeveer 250 miljoen dollar.

De olieprijs is aanzienlijk gedaald. De gemiddelde prijs van een vat Brentolie daalde in het eerste kwartaal van 2016 tot het laagste prijsniveau in ongeveer 12 jaar. De prijs voor een vat Brentolie wordt gehanteerd als maatstaf voor het merendeel van de mondiale oliehandel. Als de waarde van olie omlaag gaat krijgen bedrijven die actief zijn op de oliemarkt het moeilijk. Verschillende bedrijven op de oliemarkt hebben hun personeelsbestand moeten laten inkrimpen. Bij sommige bedrijven zoals Shell en BP was er sprake van een omvangrijke banenreductie en een sterk verlaagd investeringsbudget.

Reactie van Technisch Werken

De oliemarkt is nog niet hersteld.  Dat komt omdat er nog steeds sprake is van een overaanbod van olie op de oliemarkt. De vraag naar olie blijft achter ten opzichte van het aanbod van olie. Er komt alleen maar meer olie op de markt omdat landen hun olieproductie niet afzwakken.  Landen zoals Irak en Iran verhogen zelfs hun olieproductie om meer marktaandeel te krijgen nu de economische sancties tegen deze landen zijn weggevallen.

Saudi Arabië en Rusland willen wel een productieplafond afspreken waarbij de hoogte van de olieproductie in januari 2016 als uitgangspunt wordt gehanteerd. Dit akkoord is echter niet tot stand gekomen.  Op dit moment gaan alle landen gewoon door met de olieproductie en blijft het aanbod van olie en de olievoorraad toenemen. De prijs van olie gaat daardoor alleen maar verder omlaag. De moeilijkheden voor Shell en BP zijn dus nog niet voorbij.