Technisch Werken

Bouw huurwoningen in vrije sector wordt gestimuleerd in 2016

In de vrije sector is een tekort aan huurwoningen.  Veel mensen die niet in aanmerking kunnen komen een sociale huurwoning moeten noodgedwongen een huurwoning huren in de vrije sector. De prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Voor veel kleine gezinnen of jonge stellen is het momenteel nauwelijks te betalen om een huurwoning in de vrije sector te bewonen.

Minister Stef Blok van Wonen vindt het belangrijk dat er maatregelen genomen moeten worden om de bouw van huurwoningen in de vrije sector te stimuleren. Deze maatregelen moeten eerst worden toegepast in de regio’s Utrecht en Amsterdam omdat daar de prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zeer hoog liggen. Bovendien is er in die steden een tekort aan huurwoningen in de vrije sector.  Dit drijft de prijzen voor huurwoningen in dit segment alleen maar op. De minister heeft zaterdag 20 februari 2016 bekend gemaakt dat er maatregelen komen.

Woningwaarderingsstelsel
In een periode van vijf jaar worden straks extra punten toegekend aan kleinere woningen tot 40 vierkante meter in het woningwaarderingsstelsel. Hierdoor kunnen deze kleine appartementen ook boven de sociale huurgrens worden verhuurd. Verder krijgen gemeenten de mogelijkheid om de huurprijzen van bepaalde woningen te begrenzen. Op die manier tracht de minister de huurprijs van huurwoningen in de vrije sector betaalbaar te houden voor de middeninkomens.

Deze regeling is vooral gunstig voor alleenwonenden of jonge stellen die net een baan hebben gekregen en dichtbij het centrum van een stad willen wonen. Deze doelgroepen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Een woning huren in de vrije sector kunnen ze vaak nier of moeilijk betalen.

Impuls voor de bouw
De maatregelen zijn niet alleen gunstig voor de bovengenoemde doelgroepen. Ook bouwbedrijven en projectontwikkelaars kunnen deze maatregelen als zeer positief beschouwen. De minister kan met de maatregelen er voor zorgen dat leegstaande gebouwen kunnen worden omgebouwd tot huurwoningen in de vrije sector. Dat draagt bij aan het vergroten van het aanbod aan woningen in de vrije sector. Als het aanbod van deze woningen groter wordt zullen ook de prijzen dalen naar normale proporties.

Reactie van Technisch Werken
De woningbouw in Nederland maakte in 2015 al een behoorlijke groei door. Bovendien werden in 2015 behoorlijk wat bouwaanvragen gedaan door particulieren en bedrijven. Dit zorgt er voor dat er ook in 2016 veel woningen gebouwd zullen worden. De berichtgeving van de minister is extra positief. Huizen zijn in grote steden vaak niet te betalen waardoor men genoodzaakt is om te huren. Natuurlijk moeten de huurprijzen wel betaalbaar zijn en moeten de huurders niet worden uitgebuit. Dan zou er namelijk sprake kunnen zijn van een oneerlijke concurrentie tussen huurders. Alleen de rijkeren kunnen dan in een bepaald gebied wonen terwijl hardwerkende werknemers in iets lagere lonen nooit in de buurt van hun werk kunnen wonen als dat in het centrum is van de grote stad.

 

 

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!