Bouw heeft tekort aan 55.000 werknemers in 2018

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft vorige maand gemeld dat er in de bouwsector een tekort is aan 55.000 werknemers. Dit betekend dat 55.000 vacatures open staan of binnenkort open komen te staan. Dat is een aanzienlijk aantal dat niet zomaar is ingevuld. Veel bouwbedrijven weten zo langzamerhand niet waar ze gekwalificeerd bouwpersoneel vandaan moeten houden. De meeste bedrijven in de bouw hebben al contact opgenomen met een VCU uitzendbureau of een ander technisch uitzendbureau. Deze uitzendbureaus hebben vaak een groot netwerk aan beschikbaar personeel in hun CRM systeem staan. Ondanks deze goedgevulde CRM systemen blijkt het voor technische uitzendbureaus lastig om geschikte kandidaten te vinden.

Structureel tekort aan bouwpersoneel
Op de arbeidsmarkt zijn echter nog tienduizenden potentiële arbeidskrachten beschikbaar. Deze kandidaten hebben meestal niet de gewenste cv om direct aan de slag te gaan in de bouw. Er lijkt nu een omgekeerde tendens op de arbeidsmarkt te ontstaan ten opzichte van de economische crisis. Tijdens de economische crisis raakten veel bouwwerknemers hun baan kwijt door bezuinigingen en faillissementen. Daardoor is een deel van het bouwpersoneel omgeschoold of op een andere manier structureel uit de bouwsector vertrokken. Deze tekorten blijken nu voor problemen te zorgen waardoor juist werkzoekenden met een andere achtergrond wordt opgeleid tot bouwvakker.

Energietransitie

Het EIB geeft echter aan dat het tekort aan bouwpersoneel op korte termijn niet opgelost kan worden. Ook andere organisaties luiden de noodklok. Zo heet UNETO VENI, de branche organisatie voor installatietechniek en elektrotechniek, het over dramatische tekorten aan technisch personeel zoals installatiemonteurs en elektromonteurs. Dat tekort ontstaat vanwege de toenemende bouwprojecten maar ook vanwege de energietransitie.

Installatiebedrijven vervullen in de energietransitie namelijk een belangrijke rol. Een installateur kan namelijk zonnepanelen, warmtepompen, hybride warmtepompen en andere systemen waarmee men energie kan besparen en de CO2 uitstoot kan reduceren. Alle klimaatafspraken en klimaatdoelstellingen zorgen daarom indirect voor extra werk voor installatiebedrijven. Deze energietransitie vind niet alleen plaats bij nieuwbouwwoningen zoals nulwoningen en passiefhuizen maar ook bij bestaande huizen die bijvoorbeeld een pelletketel, een hybride warmtepomp of hybride ketel willen laten installeren.