Bijna 50.000 woningen gebouwd in 2015

Dat het goed ging met de woningbouw in Nederland in 2015 weten veel bouwbedrijven en uitzendbureau’s die actief zijn in de bouw. Toch is het altihd weer interessant om precies te weten hoe goed het nu eigenlijk ging met de bouw. Het Centraal Bureau voot de Statistiek onderzoekt deze ontwikkelingen onder andere. Volgens het CBS kwamen 47.878 nieuwe woningen beschikbaar in 2015. Dit is iets meer dan in 2014. In 2014 zijn er 45.170 nieuwe woningen gebouwd in Nederland. Deze ccijfers maken duidelijk dat de woningbouw behoorlijk in de lift zit. Toch zijn er wel grote verschillen tussen de regio’s. Bepaalde regio’s merken meer van de toename in de woningbouw dan andere regio’s. Amsterdam is de stad waar verreweg de meeste nieuwe woningen zijn gebouwd. Dit blijkt duidelijk uit dr cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Amsterdam kwamen 5.252 nieuwbouwwoningen beschikbaar op de woningmarkt. De woningbouw neemt enorm toe in de hoofdstad van Nederland. Het aantal nieuwgebouwde woningen is een verdubbeling ten opzichte van de woningbouw in 2014. In dat jaar stond Amsterdam echter ook op de eerste plaats als men keek naar regio’s waar de meeste woningen werden gebouwd.

De stad Utrecht stond in 2015 op plaats twee. In die stad werden 1.458 nieuwe woningen gebouwd. Leiden stond op de derde plaats en  Den Haag op plaats vier. In beide grote stefen werden ruim duizend nieuwbouwwoningen gebouwd. Deze steden vallen op omdat er in 2015 nog bijna geen nieuwe huizen beschikbaar kwamen.

Van alle steden in Nederland liet de stad Deventer de grootste toename zien in woningbouw. Deze stad steeg van plaats 23 in 2014 naar plek 7 in 2015 op het gebied van de woningbouw. De top tien bevat verder de steden Groningen, Tilburg, Almere, Rotterdam en Nijmegen. Dit zijn de Nederlandse gemeenten waar in 2015 de meeste woningen gebouwd zijn.

Reactie van Technisch Werken

De woningbouw neemt toe in Nederland.  Uit de gegevens van het CBS blijkt duidelijk dat de woningbouw vooral in grote steden toeneemt. In kleine steden is de bouw van nieuwe woningen gering. Toch merken bouwbedrijven vrijwel door heel Nederland een groei in het aantal opdrachten. Aannemers en onderaannemers krijgen het drukker. Ook technische uitzendbureau’s hebben meer technische uitzendkrachten in dienst. Er is zelfs weinig ervaren bouwpersoneel beschikbaar op de arbeidsmarkt.

Daar hebben bouwbedrijven en technische uitzendbureau’s last van. Zelfs algemene uitzendondernemingen proberen nu bouwpersoneel te bemiddelen omdat ze merken dat daar vraag naar is. De concurrentie tussen uitzendbureau’s neemt toe en bouwbedrijven kunnen nu soms zelfs opdrachten aan de concurrentie overlaten. Dat is een luxe die de meeste bouwondernemingen niet hadden in de economische crisis.