Bezuinigingen in 2014

Zoals verwacht gaat het Kabinet in 2014 door met bezuinigen. Het gaat hierbij om een bedrag van 6 miljard. Niet iedereen in Nederland zal hiervan even sterk de gevolgen ondervinden. Minima en ouderen krijgen het meest te maken met de bezuinigingen. Werkenden worden verhoudingsgewijs minder benadeeld.

Centraal Planbureau
Het Centraal Planbureau (CPB) had de plannen van het Kabinet al eerder doorberekend. De berekeningen werden zondag 15 september ’13 bekend gemaakt. De koopkracht zal gemiddeld dalen met een halve procent. Het ministerie van Sociale Zaken heeft een ander percentage voor de koopkrachtdaling bekend gemaakt. Daaruit kwam een daling van een kwart procent daar voren. Dijsselbloem ziet dit als een positief teken. Volgens hem is deze koopkrachtdaling lager dan voorgaande jaren.

Bezuinigingen voor iedereen
Van alle mensen in Nederland gaan alleenstaande werkenden met een minimumloon er het meest op achteruit. Ook rijke ouderen leveren 1,75 procent aan koopkracht in. Minima met kinderen leveren 1,25 procent koopkracht in. Bijna iedereen merkt de gevolgen van de bezuinigingen.