Technisch Werken

Beton van Belgische kerncentrales is technisch niet in orde in 2018

De Belgische kerncentrales in Doel en Tihange zijn de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest. Daarbij ging het met name over storingen en andere technische problemen. Veel van de technische problemen zijn inmiddels opgelost. Het lijkt er echter op dat er telkens weer nieuwe problemen ontstaan nadat er weer problemen zijn opgelost. Inmiddels is aan het licht gekomen dat de kerncentrales grote problemen hebben met de kwaliteit van het beton. Er zijn problemen ontdekt in de betonconstructie en deze problemen blijken groter dan eerder werd aangenomen. Tijdens een inspectie kwam bijvoorbeeld aan de orde dat het beton van de bunkerplafonds van nog twee reactoren niet aan de eisen voldoet.

De problemen met het beton kwamen in beeld gedurende de inspecties van exploitant Engie Electrabel. Dat werd bekend gemaakt door de nucleaire waakhond FANC. Er zijn echter geen risico’s aanwezig voor de bevolking of de werknemers. Ook zijn er geen risico’s voor het milieu. Er wordt nu beoordeeld hoe de reactor Tihange 2 en Doel 4 weer hersteld kunnen worden. pas wanneer de gebouwen weer technisch in orde zijn kunnen de kerncentrales weer in gebruik genomen worden. Dat betekent overigens dat België de komende tijd weer meer elektrische energie moet gaan kopen.

Dit heeft uiteraard een effect op de energieprijzen voor elektrische energie op de markt. Het wordt hoog tijd dat de Belgische kerncentrales overbodig worden door hernieuwbare energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Daarvan zijn er echter nog veel te weinig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als de kerncentrales momenteel doen. De energietransitie moet in een hogere versnelling worden doorgevoerd. Niet alleen in België maar ook in Nederland.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!