Technisch Werken

Bestaande koopwoningen in maart 7,7 procent duurder in 2019

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen was in maart 7,7 procent hoger dan in dezelfde maand in 2018. Dit komt naar voren uit gegevens van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze organisaties hanteren een prijsindex voor bestaande koopwoningen. Deze prijsindex steeg volgens de organisaties naar het hoogste niveau ooit gemeten. Ten opzichte van het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 lagen de prijzen 36,1 procent hoger in maart.

Toch is het niet alleen maar positief op de woningmarkt. De mensen die 2019 niet de juiste tijd vinden om een woning te kopen nemen toe. Een groot aantal consumenten houdt de woningmarkt voor gezien. Ze wachten liever af tot de vraagprijs van woningen wat meer op een realistisch niveau komt. Voor veel gezinnen zijn de huidige verkoopprijzen niet interessant. Een nieuwe huizenbubbel is een feit. Deze bubbel blijft in stand zolang de hypotheekrente laag blijft. Als deze rente omhoog gaat zal de huizenbubbel langzaam leeglopen of in één keer klappen.

Dan heeft een grote groep mensen teveel betaald voor een koopwoning en dus ook een te hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de koopwoning. Daardoor kunnen mensen in de toekomst in de problemen komen. Daardoor ontstaat een nieuwe huizencrisis die iets anders is dan de crisis die in 2013 plaatsvond op de woningmarkt.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!