Technisch Werken

Benzineprijs omhoog in 2018 door maatregelen OPEC

De olieprijs is in 2018 weer omhoog gegaan op de wereldmarkten. Deze ontwikkeling heeft een effect op de prijs die de automobilist aan de benzinepomp betaald. Paul van Selms van United Consumers heeft een vermoeden dat de prijs van benzine naar meer dan 2 euro per liter zal gaan stijgen. Als dat doorgaat betekent dit een nieuwe recordprijs voor benzine. In 2012 was de benzineprijs ook op een hoog niveau beland. Toen steeg de prijs voor 1 liter Euro 95 naar 1,87 euro. In dat jaar was de prijs voor een vat Brent-olie bijna 120 dollar. Tijdens de economische crisis in 2013 daalde de prijs van olie. Het dieptepunt van de olieprijs kwam in 2016. Dat jaar kwam de olieprijs uit op ongeveer 30 dollar per vat.

Olieprijs omhoog
Inmiddels stijgt de olieprijs weer. In 2017 is de prijs van ruwe olie met bijna 50 procent toegenomen. Een vat Brent-olie was aan het begin van deze week 76 dollar op de markt waard. De maatregelen van de OPEC op de olieproductie te beperken blijken effectief. Het aanbod van olie neemt af en de vraag blijkt wegens het economische herstel toe te nemen. Naast OPEC-landen zoals Saoedi-Arabië, Koeweit en Irak neemt ook olieproducent Rusland deel aan de productieverlaging. Rusland is één van de grootste olieproducenten ter wereld en heeft zich bij de afspraken van de OPEC aangesloten. Dat heeft een direct effect op het aanbod van olie op de wereldmarkt.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!