Belgische kernreactor Doel 1 maandag 4 januari 2016 weer opgestart

Kernreactor Doel 1 is maandag 4 januari 2016 weer opnieuw opgestart. Zaterdagavond werd de kernreactor automatisch uitgeschakeld. Dit gebeurde omdat er een probleem was ontstaan n de wisselstroomgenerator oftewel de alternator. Volgens de eigenaren van de kerncentrale was er geen sprake van een gevaar voor de werknemers van de kerncentrale en ook de omgeving liep geen kans op gezondheidsproblemen of problemen van welke aard dan ook. De alternator is een wisselstroomdynamo waarmee mechanische energie wordt omgezet in elektrische energie. Deze alternator behoort net tot het nucleaire deel van de kerncentrale.

De Belgische kerncentrales Doel 1 en Doel 2 zijn gebouwd in 1975 en bevinden zich op ongeveer twee kilometer van de grens met Nederland. Na veertig jaar zou men de kerncentrales definitief sluiten maar de regering van België heeft hier nog tien jaar extra aangekoppeld. Daardoor zullen de kerncentrales vermoedelijk pas in 2025 definitief dicht gaan.

In Nederland reageert men bezorgd op de technische problemen rondom de Belgische kerncentrales. Vooral de Nederlandse gemeenten die grenzen aan België maken zich zorgen. Ze willen graag door België goed op de hoogte worden gehouden over de technische omstandigheden van de kerncentrales en de eventuele gevaren die zich voor kunnen doen. Nu hoort Nederland pas later dat kerncentrales zijn gesloten vanwege technische problemen.

In Tihange bij Maastricht staan ook kerncentrales. Deze plaats ligt bij Maastricht in de buurt en bij de Duitse grens. Ook Duitsland heeft eerder zijn bezorgdheid geuit over de Belgische kerncentrales.

Reactie van Technisch Werken
Het is geen reclame voor België dat de Belgische kerncentrales aan het einde van 2015 en het begin van 2016 zoveel in het nieuws zijn. Mensen maken zich zorgen over de ouderdomskwalen van deze kerncentrales. Volgens België is er geen reden tot zorg. Als men kijkt naar de technische problemen dan vallen die over het algemeen wel mee. Maar toch als men te laat op de hoogte wordt gebracht zorgt dat voor onrust. Mensen gaan dan zelf scenario’s bedenken en die veranderen al snel in doemscenario’s. Dat zorgt voor angst en paniek. Daarom moet de informatieverstrekking optimaal zijn vanuit de beheerders van de Belgische kerncentrales en de landelijke en lokale overheden.