Belgische kerncentrale Tihange weer in gebruik eind 2015

In België wordt de Kernreactor Tihange 1 op zondag 27 december vermoedelijk weer opnieuw in gebruik genomen.  Deze kernreactor ligt aan de rivier de Maas tussen de Belgische steden Namen en Luik. Zaterdagavond werd dit bericht bekend gemaakt door de betrokken elektriciteitsmaatschappij Electrabel.

Tihange 1 werd de vrijdag daarvoor stilgelegd omdst er een brand had gewoed in het gedeelte van de kerncentrale dat niet nucleair is. Ook in de maand september van 2015 was de kerncentrale tijdelijk buiten gebruik. Toen was er sprake van een technisch probleem. Dit betrof een mankement  aan de watervoedingpomp. In totaal nam het herstel van de watervoedingpomp tien dagen in beslag.

Kernreactor Doel 3

Ook kernreactor Doel 3 die ligt in de nabijheid van Antwerpen werd afgelopen week stilgelegd.  Dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. Bij kerncentrale Doel 3 was er sprake van een waterlek volgens Electrabel. Ook dit probleem ontstond in het niet-nucleaire deel van de kerncentrale.  Het betrof volgens Electrabel een kleine lekkage aan een waterleiding waardoor water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren stroomt.

Volgens de woordvoerster van Electrabel was her nodig om de kerncentrale los te koppelen van het net, anders kon de reparatie aan de leiding niet goed worden uitgevoerd. De kerncentrale wordt volgens Electrabel in een zogenoemde ‘warme stilstand’ gehouden. Men weet niet wanneer de kerncentrale volledig operationeel is.

Kerncentrales Doel 1 en Doel 2

Doel 2 is afgelopen donderdag weer opnieuw in gebruik genomen door Electrabel. Ook Doel 1, dit is de eerder genoemde Tihange 1, zal weer in gebruik worden genomen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren op zondag 27 december.

De kernreactoren Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België.  Deze kernreactoren werden door België in 1975 in gebruik genomen voor het opwekken van elektrische energie.

Definitieve sluiting van kerncentrales in België

In België wil men de kerncentrales definitief stilleggen.  De regering van België heeft echter besloten dat dit in 2025 moet gebeuren. De levensduur van de kerncentrales is door dit besluit verlengd met tien jaar.

Reactie van Technisch Werken

Het is logisch dat er na verloop van tijd technische problemen ontstaan in kerncentrales, dit gebeurd bij alle fabrieken en elektriciteitscentrales.  De installatie, machines en apparaten slijten op de duur. Alleen is men bij kerncentrales extra voorzichtig. Dat is niet verwonderlijk. Rampen met kerncentrales hebben verstrekkende gevolgen voor de omgeving. Daarom vinden veel organisaties en belangengroepen dat kerncentrales moeten worden vervangen door alternatieve methoden om energie te winnen. Met name duurzame energiewinning uit zonlich en wind zijn populaire alternatieven.