Belastingdienst wil foute modelovereenkomsten harder aanpakken in 2017

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten door de Wet DBA voldoen aan modelovereenkomsten. Deze modelovereenkomsten zijn ingevoerd in mei 2016. In deze modelovereenkomsten wordt duidelijkheid verschaft met betrekking tot de arbeidsverhouding tussen de zzp’er en de opdrachtgever. De modelovereenkomsten zijn een verplichting en de Belastingdienst controleert deze overeenkomsten op juistheid en volledigheid. Wanneer blijkt dat de zzp’er eigenlijk niet als zelfstandige opdrachtnemer werkt onder een opdrachtgever maar meer als een werknemer dan kan dit consequenties hebben. In het ergste geval kan de Belastingdienst de misgelopen loonheffingen weer invorderen van een opdrachtgever. Daar zou zelfs een boete aan verbonden kunnen worden.

De invoering van de Wet DBA heeft bij zzp’ers en bij hun opdrachtgevers voor veel verwarring en onduidelijkheid gezorgd. Daarom heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën de sancties op fouten in de modelovereenkomsten afgezwakt. Alleen bewuste misleiding in de modelovereenkomsten zal moeten worden bestraft volgens de staatssecretaris. De Belastingdienst wil echter sterenger zijn en bedrijven die fouten hebben gemaakt met betrekking tot het inhuren van zzp’ers harder aanpakken.

Staatsecretaris Wiebes denkt dat het alleen zin heeft om de ‘kleine groep’ kwaadwillende opdrachtgevers en zzp’ers aan te pakken. De Belastingdienst is dit echter niet met hem eens. De fiscus wil namelijk de aanpak verbreden. Dit heeft Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag 15 september 2017 bekend gemaakt op basis van bronnen. De krant geeft aan dat belastingadviseurs de nieuwe aanpak hebben gelezen door interne memo’s.