BBL trajecten in de techniek kunnen ook in maart 2019 gestart worden

BBL wordt steeds belangrijker voor de techniek en de bouwsector. Deze sectoren hebben te maken met een groot tekort aan personeel. Om die reden worden steeds meer instromers en leerlingen opgeleid tot een vakman die aan de slag kan in de bouw, metaaltechniek, installatietechniek of elektrotechniek. De Beroepsbegeleidende Leerweg die over het algemeen gewoon BBL wordt genoemd is volgens veel opleidingsinstituten en bedrijven een extra effectieve methode om nieuwe vakmensen op te leiden.

BBL is in feite een vorm van werkend leren. Een persoon die een BBL-opleiding volgt zal namelijk een groot deel van zijn of haar tijd aanwezig zijn op de werkvloer om daar vaardigheden te leren en in praktijk te brengen. De combinatie van school en werk zorgt er voor dat de werknemer met een BBL traject vooral een vak leert. Het vakmanschap krijgt in Nederland meer aandacht met BBL opleidingen. Een voordeel van de BBL-er is dat hij of zij naast praktijkervaring ook meteen een werkgever heeft. De kans om ook na de BBL-opleiding bij deze werkgever aan het werk te blijven is groot. Mocht de BBL-er toch vertrekken bij de werkgever waar hij of zij de BBL-opleiding heeft gevolgd dan wordt er meestal ook een referentie verstrekt. Dat kan een voordeel zijn in de verdere loopbaan van de nieuwe vakman.

Voor werkgevers zijn er ook veel voordelen met betrekking tot BBL-trajecten. In een arbeidsmarkt waar technisch personeel schaars is kunnen erkende leerbedrijven met BBL-trajecten nieuwe werknemers opleiden tot vakmensen en zo aan hun binden. Een deel van het personeelstekort kan zo worden opgelost. Dat is gunstig voor de bedrijven maar ook voor de gehele arbeidsmarkt die steeds verder onder druk staat.