Banken worden soepeler bij het verstrekken van krediet?

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de banken in Europa bereid om soepeler te worden met het verstrekken van kredieten. Deze uitspraak deed de Europese Centrale Bank (ECB) in een rapport dat woensdag 30 oktober 2013 werd gepubliceerd.

Volgens het rapport van de Europese Centrale Bank hebben de benaderde banken aangegeven dat ze in kwartaal vier van 2013 meer bereid zullen zijn om kredieten te verstrekken aan bedrijven. Deze verwachting is sinds het vierde kwartaal van het jaar 2009 niet meer uitgesproken door banken volgens het ECB.

Naast bedrijven zal het voor particulieren ook eenvoudiger worden om een lening bij een bank aan te vragen. Ook voor de verstrekking van hypotheken is de versoepeling van toepassing. Door deze geplande versoepeling van banken zal volgens het ECB het aantal leningen in de Eurozone stijgen.

De reden die banken aanvoeren voor de versoepeling in het verstrekken van leningen ligt in het economische herstel dat plaatsvindt in Europa. Het economische herstel dat nu langzamerhand in Europa tot stand komt schenkt banken vertrouwen. Hoewel banken voor het vierde kwartaal de prognose hebben uitgesproken om meer leningen te verstrekken blijkt volgens het ECB dat ze de afgelopen tijd juist minder kredieten aan bedrijven en particulieren hebben verstrekt. Hierbij is gekeken naar de afgelopen zeventien maanden. In deze periode zijn er juist minder leningen verstrekt.

Reactie Technisch Werken
Dat banken aarzelen met het verstrekken van kredieten is begrijpelijk. Een groot deel van de economisch crisis is ontstaan door een te veel aan kredieten dat door banken is verstrekt. Niet voor niets werd gesproken van een kredietcrisis. Dit heeft echter tot gevolg gehad dat vrijwel geen kredieten meer werden verstrekt.

Ook bedrijven die kredietwaardig zijn kunnen moeilijk een krediet van banken ontvangen. Daarnaast worden er weinig kredieten verstrekt aan bedrijven die willen investeren in nieuwe technologieën. Juist deze investeringen zijn van groot belang voor de positie van Nederland in de kenniseconomie.

Daarom is het van belang dat banken niet lukraak kredieten gaan verstrekken maar juist een zorgvuldige afweging gaan maken bij het verstrekken van leningen. Bedrijven die kredietwaardig zijn en een bijdrage willen leveren aan innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën moeten daarvoor de kans krijgen.