Technisch Werken

Banken waarschuwen voor aflossingsvrije hypotheken in 2018

Banken willen hun klanten er op wijzen dat een aflossingsvrije hypotheek extra risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk dat mensen hun risico’s beperken en dat ze er voor kiezen om hun hypotheek af te lossen of om voldoende geld opzij te zetten voor de toekomst. Er wordt door de banken een campagne gevoerd waarin mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben worden gewaarschuwd voor financiële risico’s van een dergelijke hypotheek.

Het bericht hierover werd zaterdag 29 september 2018 gemeld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Deze organisatie heeft aangegeven dat banken hun klanten actief gaan benaderen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat mensen met bepaalde hypotheekproducten in de toekomst in moeilijkheden komen. Mensen die een aflossingsvrije hypotheek afsluiten kunnen niet meer in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Toch zijn er nog steeds woningeigenaren die jaren geleden zo’n hypotheek hebben afgesloten. Deze groep heeft nog wel recht op een hypotheekrenteaftrek. Dit recht verdwijnt echter na een periode van 30 jaar. Dat zorgt er voor dat als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt er veel meer geld betaald moet worden aan de hypotheekrente van de woning. Bovendien kan het inkomen van iemand dalen waardoor er nog meer risico’s ontstaan. Hierbij kun je denken aan mensen die met pensioen gaan.

Aan het einde van de looptijd van de hypotheek moeten mensen minimaal de helft van de marktwaarde van een woning hebben afgelost als ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Dat zou kunnen betekenen dat er hogere maandlasten ontstaan. Als dit financieel niet haalbaar is bestaat de kans dat een woning gedwongen verkocht moet worden. het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek zou daardoor een oplossing kunnen zijn. De Vereniging Eigen Huis (VEH) is echter van mening dat banken geen kosten in rekening moeten brengen wanneer hun klanten er voor kiezen om hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een veiliger hypotheekproduct. De Vereniging Eigen Huis heeft daarom een brief met dit pleidooi gestuurd naar een aantal banken: ABN AMRO, Rabobank, ING en SNS bank.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!