BAM investeert in getijdencentrales en getijdenenergie in 2018

Eb en vloed zorgen er voor dat er zeer veel water wordt verplaatst aan de kust. Het verschil tussen opkomend water en afgaand water zijn vaak dientallen meters afstand en vele kubieke meters water. Er zijn over de gehele wereld een paar bedrijven actief bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee de waterstroom tussen eb en vloed in elektrische stroom kan worden omgezet. Op die manier zou men weer een extra bron van groene energie kunnen inzetten. Bouwbedrijf BAM International heeft interesse in deze technologie en heeft een meerderheidsbelang genomen in het Nederlandse Tidal Bridge.

Getijdencentrale
Tidal Bridge is een bedrijf dat zicht richt op het ontwikkelen van zogenaamde getijdencentrales. Een getijdencentrale is in feite een elektriciteitscentrale die elektrische stroom kan opwekken uit eb en vloed. Op dit moment is Tidal Bridge bezig met het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar een getijdencentrale bij een Indonesisch eiland.

Aandeelhouders Tidal Bridge
BAM gaat het meerderheidsbelang van Strukton overnemen. Dit werd maandag 28 mei 2018 door BAM gemeld. BAM is niet de enige aandeelhouder. Ook Dutch Expansion Capital (DEC) is aandeelhouder in het concern. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt over het belang dat BAM neemt in Tidal Bridge.

Tidal Bridge
De innovatieve onderneming Tidal Bridge houdt zich bezig met het ontwikkelen van een technologie waarmee turbines op drijvende platforms kunnen worden geplaatst. Daar worden de turbines gebruikt om energie opwekken door het waterverschil tussen eb en vloed. In 2015 werd een getijdencentrale geplaatst door Tocardo bij de Oosterscheldekering. Het bedrijf Tidal Bridge probeert nu bij een eiland bij Indonesië een getijdencentrale te plaatsen. De turbines die op het platform zijn aangebracht lijken op omgekeerde windmolens en worden in beweging gebracht door water in plaats van lucht.

Startup
Tidal Bridge is een jong bedrijf. Dat begon als startup in mei 2017. Doen startte het bedrijf een onderzoek naar de bouw van een drijvende brug die geplaatst moest worden bij het Indonesische eiland Flores. De investering bedraagt 225 miljoen dollar. Als het lukt de energiecentrale een vermogen tot 30 megawatt. Het is de bedoeling dat de elektriciteitscentrale zoveel elektrische stroom gaat opwekken als de meer dan 100.000 inwoners in de regio jaarlijks gebruiken. BAM International is sinds 1970 actief in Indonesië. Het bouw in infra bedrijf is daarbij specifiek gericht op de Indonesische bouw- en inframarkt.